Rețetă de castraveți murați în saramură. Secretul pentru a obține cele mai bune murături, exact ca la mama acasă

Ana Anitoiu 21.09.2020, 12:24
Rețetă de castraveți murați în saramură. Secretul pentru a obține cele mai bune murături, exact ca la mama acasă

Cea mai bună rețetă de castraveți murați în saramură este foarte simplă și garantează un rezultat excelent, cu un gust la fel ca la mama acasă. Un secret face ca murăturile să se mențină crocante.

Ca să iasă gustoși și crocanți, castraveții se pun la murat în saramură când este mai răcoare afară, adică în septembrie sau octombrie.

Rețetă de castraveți murați în saramură. Ingrediente, pentru un borcan de trei litri

  • 2 kilograme de castraveți mici sau medii
  • 1,5 litri de apă
  • 30 de grame sare neiodată (aproximativ o lingură și jumătate)
  • 4-5 căței de usturoi decojiți și tăiați în două
  • 100 de grame de hrean tăiat în fâșii lungi (6 sau 8 fâșii)
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2 -3 fire de mărar uscat, cu tot cu tije
  • 1 ardei iute
  • 1 morcov tăiat rondele – opțional
  • 1 lingură de oțet alimentar

Prima regulă pentru obținerea unor murături gustoase este alegerea unor castraveți tari, mai mici și cât mai drepți. În acest fel, vor încăpea de minune în borcan. Pentru mai multe borcane, se multiplică ingredientele de mai sus.

Rețetă de castraveți murați în saramură. Secretul pentru a obține cele mai bune murături, exact ca la mama acasă

Rețetă de castraveți murați în saramură. Mod de preparare

Rețeta începe cu spălarea castraveților cu apă rece și lăsarea lor la scurs. Castraveții trebuie să fie curățați bine, înainte de a fi puși în borcane.

Apoi, se curăță hreanul și se taie în fâșii lungi. După aceea, se curăță cățeii de usturoi, ce se taie în două-trei bucăți. Ulterior, se spală ardeii iuți și se pregătesc și cimbrul și mărarul uscat.

Începe așezarea în borcane. Pe fundul fiecărui borcan se formează câte o coroană din tije de mărar, cimbru și două fâșii de hrean. Apoi, se pun castraveții, în picioare.

Vine rândul câtorva bucățele de usturoi și a unui ardei iute. Ulterior, se pune cel de-al doilea strat de castraveți, apoi din nou căței de usturoi și fâșii de hrean. La ultimul strat, se pun castraveții pe orizontală. Aici își pot găsi locul ardeii curbați.

Se mai pot pune și rondele sau fâșii de morcov în borcanele cu castraveți murați, pentru culoare. La final, se pun ultimele fire de mărar și cimbru uscat și ultimele fâșii de hrean, răsucite într-o coroniță.

Saramura se pregătește cu sare neiodată, preferabil grunjoasă. La un litru de apă se pune câte o lingură de sare. Într-un borcan de trei litri încap aproximativ două kilograme de castraveți și 1,5 litri de saramură.

Care este secretul pentru a obține cei mai gustoși castraveți murați în saramură

Pentru saramură, se pun la fiert apa cu sarea și se lasă să clocotească timp de cinci minute. Se lasă la răcit timp de 10 minute.

Înainte de a se turna saramura în borcane, acestea se pun cu grijă pe o tavă metalică, astfel încât să nu se spargă sticla. Din saramură va rămâne și pentru completarea borcanelor, a doua zi.

Se acoperă borcanele cu capacele lor, dar fără să se înfileteze. Se lasă așa, la loc ferit, până a doua zi, când se toarnă saramura rămasă, rece.

Secretul, pentru a obține castraveți murați gustoși și crocanți, este să se adauge acum și câte o lingură de oțet. Spuma apărută nu se aruncă.

Ultimul pas este acoperirea fiecărui borcan cu câte două straturi de celofan și legarea lor, strâns, cu sfoară de bucătărie, udată în prealabil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...