Rețeta simplă de gogonele la murat. Ingredientul secret care va da un gust fantastic murăturilor. Toate gospodinele o să vă ceară rețeta

Ana Anitoiu 17.09.2020, 15:58
Rețeta simplă de gogonele la murat. Ingredientul secret care va da un gust fantastic murăturilor. Toate gospodinele o să vă ceară rețeta

O rețetă simplă de gogonele la murat este tot ce ai nevoie ca să te asiguri că sezonul rece va fi plin de savoare, în casa ta. Un ingredient secret va da un gust fantastic acestor murături delicioase.

Când sunt puse la murat, gogonelele se împacă bine cu usturoiul, hreanul, țelina, mărarul și cimbrul. Însă, un ingredient secret face ca gogonelele murate să devină și mai gustoase.

Rețetă simplă de gogonele la murat. Ingrediente

  • 10-12 gogonele
  • 3-4 rădăcini de hrean
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • tije cu frunze de ţelină
  • tije de mărar
  • 2-3 ardei iuţi
  • 2 crenguţe cimbru
  • 4 litri de apă
  • 4 linguri sare grunjoasă
  • boabe piper

Rețeta simplă de gogonele la murat. Ingredientul secret care va da un gust fantastic murăturilor. Toate gospodinele o să vă ceară rețeta

Rețetă simplă de gogonele la murat. Mod de preparare

Rețeta începe cu spălarea gogonelelor și pregătirea celorlalte ingrediente. Apoi, gogonelele se pun în borcane. Printre ele, se pun bucăţi de ardei iute, căței de usturoi curăţaţi, bucăţi de hrean, tije de ţelină, de mărar și de cimbru.

Urmează saramura. Se pune apa pe foc, cu sarea și boabele de piper, după gust. Se lasă apa pe foc până când se înfierbântă.

După aceea, se toarnă saramura în borcanele cu gogonele. Se lasă 10 minute sau un sfert de oră să se aşeze. Se mai completează cu apă, dacă mai este nevoie.

Apoi, se înfiletează bine borcanele cu gogonele şi se lasă, o zi sau două, să fermenteze, la temperatura camerei.

După ce gogonele murate sunt gata, se pun la păstrat într-un loc răcoros și, bineînțeles, foarte ușor accesibil, pentru că sunt extrem de gustoase.

Preparate în acest fel, gogonelele murate adaugă savoare meselor din sezonul rece. Datorită gustului lor acrișor și ușor picant, gogonelele murate merg de minune ca garnitură lângă friptură și alte preparate.

În plus, dincolo de gustul lor extraordinar, gogonelele murate, la fel ca alte murături, au și beneficii pentru organism.

„Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie.”, este de părere nutriționista Mihaela Bilic.

Specialista a explicat că fără bacteriile din alimente, oamenii nu pot avea un echilibru bacterian la nivel intestinal, deci nu pot fi sănătoși. Astfel, este important consumul de probiotice – cu fermenți vii, și prebiotice – ce reprezintă hrană pentru bacteriile din organism.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...