Trucuri pentru cel mai gustos drob de miel de Paște. Secrete de la cele mai iscusite gospodine

Emanuela Pană 24.04.2024, 17:48
Trucuri pentru cel mai gustos drob de miel de Paște. Secrete de la cele mai iscusite gospodine

Masa de Paște nu ar fi completă fără drobul de miel, un preparat cu tradiție la români. Este un aperitiv care nu se pregătește deloc greu dar, pentru a obține un preparat ca la carte, trebuie să urmezi cu atenție pașii de preparare. Iată șapte trucuri pentru cel mai gustos drob de miel de Paște.  

Când se pregătește drobul de miel pentru masa de Paște?  

Cozonacii, pasca, drobul și ouăle roșii sunt preparate tradiționale care nu lipsesc niciodată de pe masa de Paște. Însă, uneori, gospodinele fac greșeala de a le prepara prea devreme sau prea târziu.  

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, este o perioadă încărcată de tradiții și obiceiuri, iar multe dintre acestea sunt respectate chiar și astăzi, în special în zonele rurale. Preparatele tradiționale de Paște se pregătesc în Joia Mare, după ce gospodinele au terminat curățenia de primăvară.  

Se spune că ouăle vopsite în Joia Patimilor nu se strică tot anul. În cazul în care nu reușesc să facă toate preparatele cu câteva zile înainte de Sfintele Paști, gospodinele mai au posibilitatea să facă acest lucru în Sâmbăta Mare, după cum cere tradiția.  

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce este bine să facă toți credincioșii în zilele din Săptămâna Patimilor

Drob de miel, rețeta clasică  

Descoperă cum să pregătești drobul de miel, deliciul tradițional de Paște, cu o rețetă simplă și rapidă! 

Trucuri pentru cel mai gustos drob de miel de paste
Reteta clasica de drob de miel

Ingrediente: 

  • organe de la un miel;  
  • căpăţâna de miel;  
  • ceapa verde 2 legături;  
  • usturoi verde 2 legături;  
  • mărar verde 2 legături;  
  • sare iodată, piper proaspăt măcinat;  
  • ouă 3 bucăţi;  
  • ouă fierte 5-6 bucăţi;  
  • prapure (membrana care învelește organele interne ale mielului). 

Mod de preparare: 

  • Fierbe organele de miel în apă cu un praf de sare. Fierbe separat capul de miel; 
  • După ce au fiert, toacă mărunt atât organele, cât și carnea; 
  • Curăță, spală și toacă fin ceapa, usturoiul și mărarul, apoi încorporează-le în amestecul de carne; 
  • Condimentează compoziția de drob cu sare și piper. Adaugă ouăle crude și amestecă bine până când compoziția devine omogenă; 
  • Tapetează fundul și pereții unei forme rotunde cu prapur. Adaugă jumătate din compoziție, așază ouăle fierte după bunul plac, apoi completează cu restul compoziției. 
  • Acoperă totul cu prapur și pune drobul în cuptorul preîncălzit. Coace la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. 

Vezi și: Drob de pui, 5 rețete savuroase. Idei pentru preparate deosebite de Paște

Trucuri pentru cel mai gustos drob de miel de Paște

Pentru a te asigura că drobul tău de miel este nu doar apetisant, ci și foarte gustos, respectă aceste șapte trucuri esențiale: 

  • Cumpără carne de miel proaspătă, de calitate superioară, inclusiv organele (ficatul, inima, plămânii), pentru o aromă intensă și o textură bogată; 
  • Folosește un amestec de pătrunjel, mărar și leuștean (tocate fin), pentru a adăuga prospețime și a intensifica gustul; 
  • Nu uita de oul/ouăle crude, care au rolul de a lega compoziția; 
  • Lasă compoziția să se odihnească în frigider pentru câteva ore înainte de coacere. Acest pas ajută la îmbinarea armonioasă a aromelor; 
  • Coace drobul la o temperatură moderată pentru a evita uscarea excesivă și pentru a păstra suculența preparatului; 
  • Condimentează după gust și nu uita să testezi compoziția înainte de coacere. Așa te asiguri că drobul nu iese, de pildă, prea sărat; 
  • Adaugă câteva frunze de dafin în vasul în care coci drobul pentru un plus de aromă care complimentează minunat carnea de miel. 

Dacă ții cont de aceste trucuri și sfaturi, drobul de miel va fi, cu siguranță, vedeta mesei de Paște 2024. Invitații tăi vor fi impresionați de savoarea și textura perfectă a drobului. Acest preparat tradițional, îmbogățit cu mirodenii alese și gătit cu măiestrie, va dispărea numaidecât de pe masa îmbrăcată în straie de sărbătoare.  

Poftă bună și sărbători fericite! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...