Cum se pun corect gogonelele la murat. O singura greșeală poate strica tot

Diana Dumitrache 14.09.2020, 17:15
Cum se pun corect gogonelele la murat. O singura greșeală poate strica tot

În acest sezon, gospodinele adevărate sunt mai ocupate ca niciodată. Fie că fac gemuri, dulceţuri, compoturi, zacuscă sau pun murături, acestea pregătesc intens cămara pentru la iarnă. Iată cum se pun corect gogonelele la murat!

Aşa se pun corect gogonelele la murat

Dacă eşti novice în pusul murăturilor, reţeta de mai jos îţi va fi de mare ajutor. Cum se apropie perioada perfectă pentru muratul gogonelelor, aşa cum spun gosopodinele, trebuie să ştii aceste trucuri înainte de a te apuca de treabă. În primul rând, este foarte important ca gogonelele să fie ferme, fără urme de lovituri, proaspete. În al doilea rând sarea trebuie să fie una grunjoasă şi fără iod.

Desigur, şi condimentele folosite sunt extem de importante pentru a oferi murăturilor arome minunate. Printre acestea, se numără foile de dafin, mărarul uscat, usturoiul, cimbrul, frunzele de ţelină şi boabele de muştar. Dacă îţi plac picante, poţi pune în butoi/borcan ardei iuţi. De asemenea, este esenţial ca gogonelele să nu plutească în recipient, aşadar aveţi nevoie de un capac mai greu pentru a le acoperi bine.’

Cum se pun corect gogonelele la murat. O singura greșeală poate strica tot
Cum se pun corect gogonelele la murat. O singura greșeală poate strica tot

Reţeta de gogonele murate cu care nu ai cum să dai greş

Pentru fiecare kilogram de gogonele ai nevoie de următoarele ingrediente:

● o lingură de sare mare pentru murături
● 550 de mililitri de apă
● boabe de muştar
● boabe de piper
● 3-4 frunze de vişin
● mărar
● un hrean
● 2 frunze de dafin
● frunze de ţelină
● 1 ardei iute
● cimbru.

Mod de preparare:

Cimbrul, o frunză de dafin, frunzele de ţelină, de vişin, mărarul şi hreanul curăţat se pun pe fundul vasului. Apoi, se adaugă şi gogonelele şi ardeiul iute, după care adăugăm restul de condimente.

Pentru saramură, punem apa la fiert împreună cu boabele de muştar, piper şi o lingură de sare. Când dă în clocoat, punem o parte din lichid peste gogonele şi lăsăm circa 20 de minute. După ce acestea trag toată apa, turnăm şi restul de lichid. Borcanele se etanşează şi se depozitează într-un loc răcoros, scriu cei de la Bucataras.ro.

În cazul în care doreşti să le pui în butoi, trebuie să aşezi deasupra lor o greutate pentru a nu se răsufla.

De ce este bine să consumăm murături

Prin murare, alimentele nu îşi pierd, aşa cum ai crede, proprietăţile terapeutice. Acestea îşi păstrează vitaminele originare în proporţie de peste 50%, dar şi întreaga cantitate de minerale şi oligoelemente. Un alt avantaj al murăturilor este faptul că sunt sărace în calorii, dat fiind că microorganismele care produc procesul de fermentare consumă multe din zaharurile legumelor.

De asemenea, acestea conţin probiotice naturale, care vindecă infecţiile, previn tulburările digestive şi întăresc imunitatea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI