Cum se marinează carnea de miel ca să iasă gustoasă și fragedă. Se va topi în gură

Emanuela Pană 24.04.2024, 17:48
Cum se marinează carnea de miel ca să iasă gustoasă și fragedă. Se va topi în gură

De pe masa de Paște 2024 nu are cum să lipsească o friptură fragedă și gustoasă de miel. Pentru un astfel de preparat, tot ce trebuie să faci este să lași carnea la marinat înainte de a o băga la cuptor. Iată cum se marinează carnea de miel corect. 

Cum se marinează carnea de miel?  

Carnea de miel este un deliciu al sărbătorilor pascale. Este puternic aromată, iar frăgezirea și marinarea ajută la obținerea texturii perfecte. Atunci când prepari marinada pentru carnea de miel, trebuie să știi că poți înlocui vinul cu berea, zeama de lămâie și chiar cu lapte bătut. 

1. Prepararea marinatei

Pentru un kilogram de carne de miel, ai nevoie de 1,5 litri de apă, 3 linguri de sare, 5 linguri de zahăr, 250 ml de vin, 100 ml de ulei de măsline, două linguri de muștar, 5 căței de usturoi, două foi de dafin, coaja rasă de la o lămâie, două crenguțe de rozmarin, 3 fire de cimbru proaspăt și 10 boabe de piper. La fiecare kilogram de carne în plus vei dubla cantitățile. 

2. Punerea cărnii în marinadă

Carnea de miel, deja spălată și pregătită pentru friptură, se pune într-un vas larg. Peste carne se toarnă marinada pregătită. Vasul se închide ermetic cu un capac, dacă este disponibil, sau se acoperă complet cu folie de plastic sau de aluminiu.

3. Timpul de marinare

Pune vasul cu carne în frigider și lasă-l până a doua zi, dacă ai timp. De preferat, carnea de miel ar trebui să stea în marinadă aproximativ 12 ore. Dacă ești pe grabă, este suficient să marinezi carnea pentru două-trei ore. În plus, dacă mielul sau iedul este deja fraged, nu este necesar să-l marinezi pentru mult timp.

4. Prepararea cărnii

După marinare, scoate carnea de miel din frigider și las-o să stea la temperatura camerei timp de jumătate de oră înainte de a o găti. Carnea se gătește întâi la o temperatură înaltă, între 190 și 200 de grade C, pentru a obține o crustă frumoasă, după care se lasă la o temperatură mai joasă, de 170 de grade C. 

Citește și: Secretul pentru o friptură de miel care se topeşte în gură. Aşa se marinează corect carnea

Baiț pentru miel cu oțet

O altă variantă de a marina carnea de miel pentru friptura de Paște este baițul cu oțet.  

Cum se marineaza carnea de miel?
Bait pentru carnea de miel

Ingrediente: 

  • 2 kg de carne de miel (pulpă și coaste); 
  • un morcov; 
  • o ceapă roșie; 
  • o rădăcină mică de țelină; 
  • o lingură de boabe de piper negru; 
  • o legătură de usturoi verde; 
  • 1/2 linguriță de fulgi de chili(opțional); 
  • câteva boabe de ienibahar(opțional); 
  • 4 frunze de dafin; 
  • 1 lingură de zahăr brun; 
  • 2 linguri de ulei de măsline; 
  • 1 cană de vin rosu sec; 
  • 50 ml de oțet de vin sau oțet de mere. 

Mod de preparare: 

  • Spală și curăță toate legumele și verdeața. 
  • Taie morcovul și usturoiul verde felii, iar ceapa și țelina julien. 
  • Într-un castron adânc, toarnă vinul, uleiul și oțetul, adaugă sarea, zahărul și condimentele și amestecă bine. 
  • Adaugă legumele tăiate în castron și amestecă din nou. 
  • Pune carnea de miel, deja spălată și curățată, în castron. 
  • Acoperă castronul etanș cu un capac sau folosește folie de plastic sau de aluminiu pentru a-l acoperi complet. 
  • Lasă la frigider pentru cel puțin 6 ore sau peste noapte dacă poți, întorcând bucățile de carne de 2-3 ori pentru a se marina uniform. 
  • După marinare, transferă carnea și marinada într-un vas sau tavă înaltă și bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 3 ore. 
  • În timpul gătirii, întoarce friptura și stropește-o ocazional cu sosul din vas. 
  • Când friptura se rumenește frumos, este gata să fie servită. 

Vezi și: Cât se fierb organele de miel pentru drob. Greșeala care îi poate strica gustul

Baiţ pentru miel cu iaurt 

Ingrediente 

  • 5 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire; 
  • 4 pahare de 125 g Iaurt Cremos; 
  • 1 legătură de mentă proaspătă (frunzele) tocată; 
  • 2 lingurițe chimion pulbere; 
  • 1/2 linguriță de sos picant (sau boia iute); 
  • sare, piper negru proaspăt măcinat. 

Mod de preparare: 

  • Crestează din loc în loc pulpa de miel și introdu feliile de usturoi. 
  • Amestecă iaurtul, menta, chimionul și sosul iute/ boiaua în robotul de bucătărie până când obții un amestec omogen. 
  • Așează pulpa de miel dezosată într-o tavă, freac-o uniform cu amestecul de iaurt și mentă și lasă-o la marinat în frigider pentru minimum 8 ore, ideal peste noapte. 
  • A doua zi, preîncălzește grilul, scoate mielul din marinadă, asezonează-l cu sare și piper proaspăt măcinat. 
  • Înțeapă pulpa de miel cu două țepușe pentru frigărui, dispuse în diagonală, astfel încât întreaga bucată de carne să rămână plată pe grătar și să fie ușor de întors. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...