Ce este Radonul, gazul radioactiv descoperit în școlile din România? De ce se formează și cât de periculos este?

Emanuela Pană 24.04.2024, 17:47
Ce este Radonul, gazul radioactiv descoperit în școlile din România? De ce se formează și cât de periculos este?

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au emis o alertă cu privire la detectarea unui gaz radioactiv în 25% dintre școlile și grădinițele din România. Vezi ce este Radonul, de fapt, și de ce este mai periculos decât fumatul.  

Ce este radonul, gazul radioactiv descoperit în școlile din România?

Un avertisment alarmant a fost emis în România, în urma unei descoperiri realizate de cercetătorii de la Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceștia au identificat prezența unui gaz radioactiv periculos, cunoscut sub numele de radon, în aproximativ 25% din școli și grădinițe. Radonul reprezintă un pericol major pentru sănătate, deoarece crește riscul de cancer pulmonar în rândul elevilor. 

Specialiștii afirmă că radonul, un gaz incolor și inodor, este la fel de periculos precum fumatul. Organizația Mondială a Sănătății a identificat radonul ca fiind una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la tinerii care nu fumează. 

Mai exact, o concentrație de 300 de becquereli pe metru cub este similară cu efectele fumatului a 16 țigări pe zi. Cercetătorii din Cluj-Napoca au descoperit niveluri ridicate de radon în aproximativ 5.000 de instituții de învățământ, grădinițe, clădiri administrative și rezidențiale din 25 de județe ale țării.  

Citește și: Ce este praful saharian? Cum se formează și cât de periculos este pentru sănătate?

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Specialiștii trag un semnal de alarmă: ”Evoluează agresiv şi dă metastaze foarte repede”

Întrebată despre această amenințare prezentă în școlile din România, dr. Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a declarat: 

”În literatura de specialitate Radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat. Fumatul rămâne pe primul loc. Și ce este particular însă în expunerea la Radon este faptul că el determină alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru că în ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase. 

Dacă cancerul legat de fumat este un cancer epidermoid localizat central, de regulă cu evoluție mai lentă, cancerul pe care îl de Radonul este un cancer cu o celulă mai mică, care evoluează agresiv, care dă metastază foarte repede și care nu are foarte multe soluții terapeutice. O mare parte din pacienți ajungând să fie depistați în stadiul patru de cancer.  

Dar prioritar încă la nivel mondial fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer pulmonar. Radonul este pe locul doi și sigur depinde de concentrație și de durată. Dacă vorbim de copiii expuși la radon, aceştia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie și nu cancer pulmonar”, a explicat dr. Beatrice Mahler, la Antena 3 CNN. 

Vezi și: Sala de clasă cu cel mai curat aer din București. A fost testată cu fumigene

Recomandări pentru protejarea împotriva radonului

Experții vin cu recomandări importante pentru protejarea împotriva radonului. Printre acestea se numără protejarea fundațiilor clădirilor cu plăci de beton și aerisirea constantă a încăperilor.  

Ce este Radonul
Masuri de protectie impotriva radonului

Radonul se formează în urma descompunerii radiului, care, la rândul său, provine din descompunerea uraniului. Avertismentele referitoare la prezența radonului în școli și grădinițe subliniază necesitatea unor acțiuni urgente pentru protejarea sănătății elevilor și a personalului școlar. 

În timpul Războiului Rece au fost efectuate mii de teste nucleare, ceea ce a dus la răspândirea radonului în mediul înconjurător. În Statele Unite, radonul este cauza a mii de decese anual prin cancer pulmonar, dintre care aproximativ 2.900 apar în rândul celor care nu au fumat niciodată. 

Gazul radon se descompune în particule radioactive care pot rămâne blocate în plămâni atunci când respiri. Pe măsură ce se descompun, aceste particule eliberează mici explozii de energie. Acest lucru poate deteriora țesutul pulmonar și poate duce la cancer pulmonar pe parcursul vieții. Nu toate persoanele expuse la niveluri ridicate de radon vor dezvolta cancer pulmonar, iar intervalul de timp dintre expunere și apariția bolii poate fi de mulți ani. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...