Elevii din toate școlile din România vor avea parte de cursuri inedite despre egalitatea de gen. Și profesorii vor lua parte la ele

Ioana Bucur 16.03.2021, 08:22
Elevii din toate școlile din România vor avea parte de cursuri inedite despre egalitatea de gen. Și profesorii vor lua parte la ele

Se anunță o nouă schimbare în învățământul românesc. Elevii din toate școlile din țară vor avea parte de cursuri inedite despre egalitatea de gen. Și profesorii vor participa la orele speciale. Ce obligații vor avea și părinții.

Cursuri despre egalitatea de gen în toate școlile din România

Guvernul a finalizat recent strategia în domeniul promovării egalității de șanse și tratament între femei și bărbați. Documentul, care are nu mai puțin de 73 de pagini, descrie planurile ce urmează să fie puse în aplicare, pe o perioadă de șase ani, ce au ca scop reducerea disparităților de gen în domenii precum educație, sănătate și muncă. Astfel, elevii din toate școlile din România vor avea parte de cursuri inedite despre egalitatea de gen. Guvernul are de gând să angajeze sau să desemneze un expert de gen la nivelul inspectoratelor școlare sau chiar la nivelul unităților școlare. Printre atribuțiile sale se va număra organizarea periodică a unor sesiuni de informare și a unor exerciții interactive cu elevii, la care vor lua parte și profesorii și chiar și părinții copiilor. Scopul cursurilor va fi promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Câteva obiectivele strategiei naționale privind egalitatea de gen și combaterea violenței domestice pentru perioada 2021-2027:

Autoritățile își propun să introducă în programele școlare noțiuni legate de egalitatea de gen, integrând diversitatea economică, socială, culturală și etnică. Acest lucru se va realiza prin:

  • publicarea în Monitorul Oficial a unui Ordin al ministrului educației și cercetării privind includerea în curriculumul școlar a unor noțiuni legate de egalitatea de gen;
  • modificarea programelor (pentru fiecare disciplină din ariile curriculare „Consiliere și orientare” și „Om și societate”, la nivel gimnazial și liceal) printr-o analiză curriculară din perspectiva de gen, pentru disciplinele vizate;

Un alt obiectiv stabilit pentru intervalul 2021-2027 este includerea în activitățile extracurriculare din invățământul românesc preuniversitar a unor programe ce promovează egalitatea de gen în perioada „Săptămâna altfel”.

Elevii din toate școlile din România vor avea parte de cursuri inedite despre egalitatea de gen
Cursuri inedite pentru elevi, profesori și părinți. Inquam Photos / Casian Mitu

Cine va susține cursurile despre egalitatea de gen

Pentru aplicarea tuturor acestor proiecte, se vor angaja sau desemna experți de gen la nivelul tuturor inspectoratelor sau unităților școlare, care vor organiza periodic cursuri de informare și exerciții interactive, la care vor participa atât elevii cât și părinții și profesorii. Formarea inițială și continuă a acestor experți și a cadrelor didactice (aici fiind incluși și directorii și consilierii școlari) din învățământul preuniversitar se va concentra pe adoptarea unei abordări pedagogice ce favorizează egalitatea de șanse între femei și bărbați.

În următorii șase ani, se vor organiza campanii naționale ce se vor adresa:

  • stereotipurilor de gen, care vizează general, în special părinții, reprezentanții legali și îngrijitorii.
  • respectarea dreptului la tratament egal pentru persoane supuse discriminărilor multiple (dizabilitate, etnie, status socioeconomic, migrație, orientare sexuală și religie), adresată elevilor și studenților.

Domeniul sănătății, vizat și el

Strategia națională privind egalitatea de gen și combaterea violenței domestice pentru perioada 2021-2027 include și dezvoltarea unui program pentru acordarea ajutorului material și/sau a unui pachet de servicii medicale cu titlu gratuit, destinat femeilor din grupuri vulnerabile pentru perioada prenatală (realizarea de controale medicale prenatale) și perioada postnatală (produse și servicii destinate mamei și copilului în primul an după naștere), precum și dezvoltarea unui program „Caravana medicală”, la nivel național, destinat femeilor din comunități marginalizate în scopul creșterii informării și utilizării serviciilor de îngrijire pre și post natală. Documentul integral poate fi accesat aici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...