Sorin Cîmpeanu, despre numărul de elevi din clasele terminale. De ce nu au voie toţi să fie în clasă: „Am ales răul cel mai mic”

Ana Anitoiu 09.03.2021, 14:04
Sorin Cîmpeanu, despre numărul de elevi din clasele terminale. De ce nu au voie toţi să fie în clasă: „Am ales răul cel mai mic”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o dezvăluire despre numărul de elevi din clasele terminale. Oficialul a explicat care este motivul pentru care nu au voie toți să fie la școală în scenariul roșu, ci doar câte 15 în clasa a VIII-a și 17 în clasa a XII-a, restul participând la cursurile online, și a precizat că a fost nevoit să aleagă răul cel mai mic.

Sorin Cîmpeanu, despre limitarea în școli a numărului de elevi din clasele terminale

Ministrul Educației a dezvăluit că a semnat ordinul cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, având inima ”foarte” îndoită în privința limitării în școli a numărului de elevi din clasele terminale, în scenariul roșu. Sorin Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat condiția impusă de colegul său din Guvern, acesta nu și-ar fi dat semnătura.

„Educaţia nu îmbolnăveşte. Mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele. Nu am competențe medicale să apreciez inflexibilitatea unor restricții sanitare, dar am dreptul ca om de educație să mă întreb care este diferența între elevii claselor I-IV care pot veni cu prezență fizică integral și cei de a VIII-a și a XII-a care nu pot veni cu efective întregi”, a spus ministrul Educaţiei, la Digi 24.

Sorin Cimpeanu, despre numarul de elevi din clasele terminale. De ce nu au voie toti sa fie in clasa:
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Sorin Cîmpeanu, referitor la elevii din anii terminali: ”Am ales răul cel mai mic”

De asemenea, ministrul Educației a spus că a făcut un compromis și a semnat ordinul comun, astfel încât școlile să poată funcționa în continuare în scenariul roșu, elevii să poată face orele remediale și să poată susține fizic evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și simulările pentru clasele a VIII-a și a XII-a.

”Ministrul Sănătății a impus aceste reguli și astfel nu am avut soluții. Sunt într-o poziție ingrată, am semnat un ordin de ministru prin care am limitat prezența la 50%. Am ales răul cel mai mic”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, despre avantajele ordinului semnat cu Vlad Voiculescu

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a spus că ordinul pe care l-a semnat cu Vlad Voiculescu aduce și câteva avantaje. Unul dintre acestea este legat de orele remediale. ”Recuperările vor fi făcute fizic la școală, este stupid să recuperezi în online ce ai pierdut în online”, a spus ministrul, menționând că grupele pentru aceste cursuri vor fi formate din câte 10-12 elevi.

De asemenea, un avantaj important al ordinului comun semnat de cei doi miniștri este faptul că elevii din clasele terminale vor putea da simulările în format fizic, pe 22 și respectiv 29 martie. În plus, vor putea fi susținute în școli și evaluările elevilor de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, ale căror date se vor stabili cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare, print-un alt ordin de ministru.

Ministrul Sănătății, despre limitarea în școli a numărului elevilor din clase terminale

De cealaltă parte, Vlad Voiculescu a declarat luni că a fost înregistrată o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, care au dezvoltat și forme mai severe ale bolii. Ministrul Sănătății a precizat că spre deosebire de cei mai mici, aceștia au un risc mai mare să facă și să răspândească boala. Prin urmare, acestea sunt motivele pentru care oficialul a limitat în școli numărul elevilor din anii terminali.

”Este o creștere a numărului de cazuri la 10-19 ani, sunt ani terminali și au dezvoltat forme mai severe de boală. Spre deosebire de cei mici, aceștia au risc mai mare să facă și să răspândească boala”, a scris Vlad Voiculescu pe grupul de comunicare al PLUS, potrivit edupedu.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...