Elevii din judeţul Botoşani, împiedicați să meargă la școală. Astfel că sute de elevi din mediul rural, care își doresc să înveţe meserie la un liceu tehnologic din judeţul Botoşani, nu-şi mai pot permite să urmeze cursurile din cauza unui vid legislativ. Motivul? Statul nu le-a mai decontat banii pentru navetă iar transportatorii cer şcolarilor preţ întreg la bilete.
Pentru elevii din mediul rural, Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuţă”, din Şendriceni este cea mai bună opțiune, fiindcă are specializări în meserii căutate intens pe piaţa muncii, precum bucătar, brutar, ospătar, mecanic auto, tractorist sau tehnician veterinar. În jur de 1.000 de elevi din toate comunele judeţului vin la Şendriceni să înveţe o meserie, pentru a-și câștiga pâinea mai târziu.
Aproape toți elevii acestui liceu sunt navetişti şi, conform legii, trebuie să beneficieze de transport gratuit pentru a avea acces la educaţie. Însă din cauza lipsei unor norme metodologice, dar şi a întârzierii plăţilor către firmele de transport, acești copii riscă să rămână fără viitor.
Din ianuarie 2021, elevii sunt obligaţi să-şi plătească naveta, iar pentru că majoritatea provin din familii sărace, cei mai mulţi au rămas acasă şi au renunţat să mai vină la şcoală. Aproximativ 600 de elevi ai unităţii şcolare sunt navetişti veniţi din comunele judeţului și sunt afectați de această situație. Vina ar aparține statului român fiindcă nu a decontat toţi banii aferenţi navetei elevilor firmelor de transport care circulau şi la Şendriceni. Legea privind gratuitatea transportului există, dar nu şi normele de aplicare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Firmele de transport, motivând faptul că nu şi-au primit o parte din banii pentru care au făcut servicii în primul semestru au solicitat elevilor să-şi achite contravaloarea cheltuielilor de transport. Legea care este în vigoare spune că transportul este gratuit dar nu există norme metodologice în momentul de faţă care să ne spună cum se realizează acest decont. Din această cauză nici nu le putem spune elevilor şi părinţilor ce să facă. Avem peste 600 de navetişti. Mulţi nu mai ajung la şcoală. Nu-şi permit. Este foarte costisitor pentru părinţi, a declarat Marian Dohotaru, directorul Liceului din Şendriceni.
Cel mai greu este pentru elevii care locuiesc foarte departe de liceu, în comunele Suharău sau Viişoara, spre graniţa de nord a judeţului, mai ales că majoritatea sunt din familii sărace şi nu-şi permit să ajungă la şcoală. Astfel că zilnic ar trebuie să plătească 30 de lei pe transport, adică 800 de lei lunar.
Mă înţeleg profesorii, dar până când? Am şi practică. Câteodată, mai fac rost de bani şi mă duc. Altădată nu am cum, M-am străduit până acum. Ca să am şi eu o meserie!, a declarat Daniela, elevă în ultimul an la profesională.