Alexandru Rafila: „Începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţie”

Mihnea Tălău 28.03.2022, 15:55
Alexandru Rafila: „Începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţie”

Începând de săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţie a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a spus că din această săptămână debutează campania de informare a cetățenilor. Medicii de familie spun însă, că refuză să facă distribuția pastilelor.

După campania de informare începe distribuția

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus luni în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Rafila.

El mai spune că distribuția este legată de contextul actual, conflictul de la granițele noastre, războiul din Ucraina, țară care posedă mai multe reactoare nucleare. Mai mult, este vorba și de memoria colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei, explozia centralei de la Cernobîl.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a explicat ministrul.

Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

Marea majoritate a pastilelor a ajuns la direcțiile de sănătate publică

Distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura, în opinia Ministrului Sănătății, două-trei săptămâni. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.

Alexandru Rafila a anunțat că de pe 8 martie, Antibiotice Iași fabrică, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Conform necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.

Pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, fiind vorba de o problemă de sănătate publică.

Medicii au atras atenția, după ce, la începutul lunii, românii au luat cu asalt farmaciile din țară în goana după pastile, că iodura de potasiu nu este un „panaceu universal” și trebuie administrată doar cu recomandarea medicului. Altfel, poate cauza sănătății.

Medicii de familie refuză distribuirea pastilelor de iodură de potasiu

Ministerul Sănătății a anunțat că distribuția respectivelor pastile se va face de către medicii de familie.

Mai multe patronatele ale medicilor de familie au făcut un apel la Ministerul Sănătății anunțând că refuză distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, susținând că această atribuție le-ar bloca activitatea medicală.

„Toate aceste operaţiuni consumă din timpul acordat pacienţilor şi afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiţii medicii de familie fiind nevoiţi să renunţe la vaccinarea în cabinete”, au transmis medicii de familie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...