Alexandru Rafila, despre distribuirea comprimatelor de iod în țară. Cum vor ajunge pastilele la oameni, în cazul unui incident nuclear 

Ana Anitoiu 23.03.2022, 16:17
Alexandru Rafila, despre distribuirea comprimatelor de iod în țară. Cum vor ajunge pastilele la oameni, în cazul unui incident nuclear 

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că 20 dintre cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu produse la Iași au fost deja distribuite DSP-urilor din țară. Oficialul a explicat cum vor ajunge pastilele cu iod la oameni, în cazul unui incident nuclear, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Alexandru Rafila, despre distribuirea comprimatelor de iod

Ministrul Sănătății a spus că s-a încheiat producția a 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, la Antibiotice Iași. Dintre acestea, 20 de milioane au fost trimise deja către DSP-uri. Până la finalul acestei săptămâni, toată cantitatea va ajunge în județe.

„Între timp, împreună cu CNAS facem o evaluare și o catagrafie a persoanelor din grupe de vârste. O avem la nivel național și județean, dar acum mergem puțin mai în profunzime și așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distruibuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre distribuirea comprimatelor de iod in tara
Alexandru Rafila a explicat anterior cine trebuie sa ia comprimate de iodura de potasiu. Foto: pexels.com

Campanie de informare despre comprimatele de iod

De asemenea, Alexandru Rafila a anunțat că această campanie de distribuire a comprimatelor de iod va fi dublată în perioada următoare de o campanie de informare a populației cu privire la cine și în ce condiții trebuie să ia astfel de pastile.

Ministrul Sănătății a atras atenția că aceste comprimate de iod nu trebuie în niciun caz să fie luate decât în cazul unei recomandări exprese a specialiștilor în sănătate, în cazul unui incident nuclear. Campania de informare va conține și detalii cu privire la modul de păstrare a pastilelor.

Cine va trebui să ia iod, în cazul unui incident nuclear

Anterior, ministrul Sănătății a explicat că în cazul unui incident nuclear, cum ar fi o scurgere radioactivă, nu toată lumea va trebui să ia comprimate de iodură de potasiu. Persoanele trecute de o anumită vârstă nu trebuie să înghită astfel de pastile.

„Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani, şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu cu existenţa iodului”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că iodura de potasiu nu trebuie să fie luată preventiv. Alexandru Rafila a declarat că folosirea acestei substanțe fără o recomandare medicală este foarte periculoasă și poate determina dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide. Oficialul a precizat că instituția pe care o conduce va asigura alături de Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi de compania Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă de iod, estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Urmăriți Impact.ro și pe