Pastilele de iod vor fi distribuite populaţiei. Alexandru Rafila, explicaţii despre momentul administrării: „Să nu fie panică”

Ana Anitoiu 26.03.2022, 11:26
Pastilele de iod vor fi distribuite populaţiei. Alexandru Rafila, explicaţii despre momentul administrării: „Să nu fie panică”

Pastilele de iod vor fi distribuite populaţiei, astfel încât românii să le aibă la îndemână în cazul în care administrarea lor va fi necesară. Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a dat explicații referitoare la momentul în care ar trebui să fie luate comprimatele de iodură de potasiu. Oficialul a spus și cum vor trebui românii să le păstreze în locuințele lor, astfel încât să nu se strice.

Cum vor fi distribuite pastilele de iod în România. Cum trebuie să fie păstrate

Ministrul Sănătății a declarat că în privința modului de distribuire a pastilelor de iod în România, există câteva scenarii în lucru. Însă, Alexandru Rafila a precizat că în opinia lui, cel mai rațional este ca acestea să fie distribuite prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. Cei peste 10.000 de medici de familie din țară ar trebui să le dea comprimatele pacienților din listele lor.

„Este de asemenea important modul în care fiecare persoană înțelege să le păstreze în condiții de siguranță pentru păstrarea calității, adică într-un spațiu uscat, lipsit de lumină la o temperatură constantă, încât să nu existe riscul denaturării”, a atras atenția ministrul Sănătății, vineri seară, la Digi 24.

În cazul persoanelor care nu se află pe lista niciunui medic de familie, Alexandru Rafila a declarat că se iau măsuri pentru ca pastilele de iod să ajungă și la acestea. Ministrul a spus că în cursul săptămânii viitoare va fi adoptată legislaţia necesară şi va începe activitatea de distribuire. Oficialul a menţionat că poate fi vorba despre un Ordin de ministru, o Hotărâre de Guvern sau un Ordin comun cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Pastilele de iod vor fi distribuite populatiei
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alexandru Rafila, despre momentul administrării pastilelor de iod

De asemenea, Alexandru Rafila a atras atenția că pastilele de iod nu trebuie să fie luate preventiv, pentru că pot face mai mult rău decât bine. Ministrul Sănătății a precizat că în cazul unui incident nuclear, este recomandat ca iodura de potasiu să fie administrată copiilor și populației cu vârsta de până la 40 de ani.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând, se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica seara, iar perioada optimă de administrare este între două și opt ore de la producerea incidentului respectiv sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanță de țara noastră – și atunci există o perioadă tampon, nu știm cât de lungă sau cât de scurtă, pentru că depinde foarte mult și de curenții atmosferici…

Cred că cea mai bună soluție este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu și în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze. „, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a subliniat faptul că este posibil ca folosirea pastilelor de iod să nu fie necesară niciodată. Însă, este mai bine să nu fie exclusă eventualitatea acestei necesități, în contextul războiului din Ucraina – țară care are mai multe centrale nucleare funcționale. Ministrul a mai spus că este bine să fie oprită „orice de discuţie sau panică, în public”.

Conform oficialului, compania Antibiotice Iaşi a produs, într-o perioadă de 10 zile, 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu. Joi, pastilele ajunseseră în 38 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, la sediile Direcţiilor de Sănătate Publică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...