EXCLUSIV

2.000.000 de pastile cu iod au fost trimise la București. Medici de familie se revoltă și cer ajutor

Adriana Olaru 24.03.2022, 12:42
2.000.000 de pastile cu iod au fost trimise la București. Medici de familie se revoltă și cer ajutor

De frica unui atac nuclear, românii au golit farmaciile de pastile cu iod și oficialii de la noi din țară au cerut în regim de urgență producerea a milioane de pastile care ar putea fi utilizate, la nevoie, pentru anumite categorii de populație. Atenție, nu toată lumea trebuie să ia astfel de pastile în cazul unui posibil atac nuclear și, mai mult, momentan nu există o procedură clară cu privire la modul în care vor ajunge pastilele la oameni, la nevoie.

2.000.000 de pastile cu iod au fost trimise la București

Reprezentanții Ministerul Sănătății au confirmat că astăzi vor ajunge  la DSP București în jur de două milioane de pastile cu iod, tablete necesare în cazul unui atac nuclear, tehnică utilizată și după accidentul de la Cernobîl, spre exemplu. Oficialii ne spun însă că trebuie să privim cu mare atenție la utilizarea acestor pastile și în niciun caz să nu luăm fără recomandarea unui medic, pentru că ne-ar putea face mai mult rău decât bine.

Fabrica Antibiotice Iași a lucrat la foc continuu timp de 13 zile pentru a produce 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu de 65 de miligrame și a început deja trimiterea tabletelor în cele 42 de Direcții de Sănătate Publică din țară. Angajații de la Antibiotice Iași au lucrat în trei schimburi, 24 din 24 de ore, astfel încât să fie pregătite pastilele în cazul unei situații excepționale.

2.000.000 de pastile cu iod au fost trimise la Bucuresti
2.000.000 de pastile cu iod au fost trimise la Bucuresti

13 zile de muncă în trei schimburi

„Pastilele ajung astăzi la noi și am decis să le depozităm la Unifarm, am luat această decizie, pentru că avem spațiu suficient, iar condițiile de depozitare sunt optime. Până în acest moment nu au primit dispoziții despre cum vor fi împărțite, o să vedem”, au explicat reprezentanții DSP București, pentru Impact.ro .

Reprezentanții Ministerului Sănătății spuneau recent că aceste pastile cu iod ar putea fi împărțite prin intermediul medicilor de familie, decizie care îi nemulțumește profund pe unii dintre cei care ar putea să contribuie la tot acest proces.

„Nu ne-au anunțat, dar ce se va întâmpla? Prin lege cabinetele nu au dreptul să distrubuie produse farmaceutice, dacă primăriile ne-ar trimite câte un om să distrubuie pastilele, să facă tabele sau înregistrări ar fi altceva. Eu ce să fac? Întrerup activitatea și mă ocup de așa ceva? Din punctul meu de vedere este imposibil. Avem contract de prestări servicii, nu de distribuție de produse farmaceutice”, a declarat Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Cât de real este riscul unui atac nuclear

Din cauza războiului început de Vladimir Putin în Ucraina, toată planeta este în alertă și se organizează constant întâniri cruciale în timpul cărora se pun la cale strategii pentru a reacționa în cazul unui incident nuclear. La Bruxelles are loc astăzi unul dintre cele mai importante summit-uri din istoria recentă, la care participă șefii statelor Uniunii Europene, dar și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Printre temele de discuție de pe masa oficialilor se află și modul în care NATO ar putea reacționa la un posibil atac nuclear. De asemenea, potrivit jurnaliștilor de la New York Times, la Casa Albă se fac simulări care pregătesc mai multe variante de răspuns în cazul în care armata lui Vladimir Putin ar utiliza bombe chimice, biologice sau nucleare, spre exemplu, interzise categoric de tratatele internaționale.

Și în Franța se fac pregătiri intense, acolo unde forțele armate au testat cu succes și o versiune modernă a unei rachete aer-sol care are rază medie de acțiune, însă nu are încărcătură. Este, practic, momentul în care se intra în faza de producției a acestei rachete, iar țara condusă de Emanuel Macron este singura din Uniunea Europeană care are armament nuclear.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe