Distribuția pastilelor de iodură de potasiu. Contre între Ministerul Sănătății si medicii de familie

Mihnea Tălău 22.03.2022, 13:01
Distribuția pastilelor de iodură de potasiu. Contre între Ministerul Sănătății si medicii de familie

Distribuția pastilelor de iod a intrat în linie dreaptă. Problema este însă, în sarcina cui va reveni această activitate. În timp ce Ministrul Sănătaţii spune că de distribuție ar trebui să se ocupe medicii de familie, aceștia din urmă afirmă că nu există o legislație în acest sens, iar cabinetele se vor aglomera și mai mult.

Controverse între Ministerul Sănătății și medicii de familie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că pastilele vor fi distribuite populației de medicii de familie numai atunci când va fi cazul, adică dacă va exista o situație care să o impună.

„Mi se pare normal si medicii de familie au responsabilitatea pentru sănătatea comunităților în care lucrează, mi se pare natural ca si ei sa fie implicați”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila rupe tacerea despre restrictii
Alexandru Rafila.

Medicii de familie spun, la rândul lor că nu există o legislație care să reglementez acest lucru. În plus, susțin că în prezent cabinetele sun și așa luate cu asalt, întrucât pandemia nu a trecut și zilnic în afară de activitățile uzuale se ocupă și de testare și vaccinare a pacienților.

Alexandru Rafila anunța că de pe 8 martie, Antibiotice Iași va fabrica, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Conform necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.

Pastilele se produc pe bandă rulantă

Antibiotice Iași a produs, până săptămâna trecuta, peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu.

Ministerul Sănătății ta transmis că în caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face numai în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, potrivit recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, dar asta în primele ore de la detectarea emiterii radiațiilor.

Medicii au atras atenția, după ce, la începutul lunii, românii au luat cu asalt farmaciile din țară în goana după pastile, că iodura de potasiu nu este un „panaceu universal” și trebuie administrată doar cu recomandarea medicului. Altfel, poate cauza sănătății.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...