Volodimir Zelenski a făcut publice planurile unei contraofensive ucrainene pregătite pentru primăvară: „În curând va fi dificil să găseşti un puşcaş marin în toată Rusia”

Elena Avramescu 16.02.2023, 07:42
Volodimir Zelenski a făcut publice planurile unei contraofensive ucrainene pregătite pentru primăvară: „În curând va fi dificil să găseşti un puşcaş marin în toată Rusia”

Miercuri seara, preşedintele Volodimir Zelenski a specificat planurile unei contraofensive ucrainene pregătite pentru primăvară, dar până atunci a ținut să noteze că este important ca ofensiva rusă să fie zădărnicită şi a dat asigurări că Moscova are pierderi mari în rândul forţelor sale, notează News.ro.

Ucraina pregătește o contraofensivă în această primăvară

„Această zi a fost pregătitoare pentru o perspectivă pe termen mai lung. Probleme de apărare, probleme economice – ambele cu gândul la primăvara acestui an. Trebuie să ne asigurăm că în această primăvară se va simţi cu adevărat că Ucraina se îndreaptă spre victorie. Acest lucru este valabil pentru pregătirea forţelor noastre de apărare, pentru furnizarea de arme pentru ţara noastră şi pentru iniţiativa noastră strategică în război”, a spus Volodimir Zelenski în discursul de bilanţ transmis miercuri seară.

În continuare, președintele Ucrainei a ținut să precizeze că orice tentativă a Rusiei de a relua iniţiativa trebuie stopată, astfel că este destul de încrezător că va reuşi acest lucru.

„Inamicul pierde deja atât de mulţi dintre oamenii săi, atât de multe dintre forţele sale, încât în curând va fi dificil să găseşti, de exemplu, un puşcaş marin în toată Rusia”, a mai spus acesta, adăugând la finalul discursului său că aduce mulţumiri mai multor unităţi ucrainene care luptă pe front şi rezistă asaltului rusesc.

Zelenski a ținut să mai noteze că această rezistenţă ucraineană demoralizează trupele ruse şi este una dintre armele pe care mizează Ucraina.

Tara din Europa careia i se amana datoriile. Va avea doi ani in plus sa le plateasca
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

„Sarcina noastră este să ne asigurăm că acolo există din ce în ce mai puţină dorinţă de a menţine teritoriile ucrainene sub ocupaţie”, a spus Zelenski.

Șeful statului ucrainean nu a uitat nici aspectul economic, spunând că se fac pregătiri tot pentru primăvară. El a ținut să puncteze că, pentru agricultură, o mare problemă este că pe multe dintre terenurile agricole există mine.

„Astăzi am avut o întâlnire economică, tot pentru a ne pregăti pentru primăvară. Am discutat multe probleme. Toate acestea se referă la redresarea economică a Ucrainei, la crearea de oportunităţi economice pentru poporul şi industriile noastre. În sectorul agricol există o problemă foarte acută de deminare umanitară a terenurilor.

La nivelul cabinetului de miniştri a fost înfiinţat un grup de lucru interinstituţional pentru a se asigura că această activitate este intensificată, curăţarea solului de mine şi muniţie neexplodată”, a mai spus acesta.

Tocmai de aceea, guvernul are în plan noi măsuri pentru debirocratizarea economiei ucrainene şi a promis că mediul de afaceri va beneficia de simplificare în mai multe domenii, inclusiv de eliminarea diferitelor permise şi licenţe birocratice.

„De asemenea, se pregătesc măsuri pentru crearea de locuri de muncă. Fiecare loc de muncă din ţara noastră reprezintă acum o contribuţie la rezistenţa noastră. Şi este o modalitate de a ne aduce oamenii înapoi în Ucraina”, a mai notat Volodimir Zelenski.

Spre final, a decis să nu menţioneze nimic despre reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării din NATO, care nu a adus rezultatele dorite, astfel că oferta de tancuri este mult mai mică decât promisiunile iniţiale, iar subiectul avioanelor n-a fost adus în discuție deloc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...