Președintele Volodimir Zelenski a fost prezent la Bruxelles unde a participat la summit-ul UE, unde s-a aflat și premierul ungar Viktor Orban. Acesta a făcut un gest care a stârnit controverse îm momentul fotografiei de grup cu liderii europeni, atunci când li s-a alăturat și președintele Ucrainei.
Moment istoric la Bruxelles. Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul European și le-a mulțumit liderilor europeni pentru sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului și le-a ceurt arme și avioane pentru a rezista în fața forțelor ruse , așa cum a făcut în timpul vizitelor la Londra și Paris.
La încheierea summit-ului, toți liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au așezat pentru o fotografie de grup, dar cel care a atras atenția a fost Viktor Orban, care a făcut un gest controversat atunci când Volodimir Zelenski s-a alăturat oficialilor europeni pentru poză. Acesta a fost întâmpinat cu aplauze de toți, cu excepția premierului ungar. În timp ce președintele ucrainean venea spre grup, Viktor Orban a fost surprins preocupat, ducându-și mâna la nas și uitându-se în podea.
Nici președintele României, Klaus Iohannis, nu a fost surprins aplaudând în momentul în care a apărut Volodimir Zelenski, ținându-și mâinile încrucișate.
As Ukrainian President Zelensky walks up for the family photo with EU leaders in Brussels, they all seem to clap, apart from one: Hungary’s Viktor Orban. #EUCO pic.twitter.com/H2W6yotNzd
— Jack Parrock (@jackeparrock) February 9, 2023
Viktor Orban, considerat cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin dintre toți liderii Uniunii Europene, a refuzat să trimită arme în Ucraina și continuă să primească petrol rusesc, deși blocul comunitar a interzis importurile dictând sancțiuni dure împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.
Lideru de la Budapesta a cerut încetarea sancțiunior împotriva Moscovei, susținând că numai așa inflaţia s-ar înjumătăţi și a anunțat, la afârșitul lunii ianuarie, că Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror măsuri ale Uniunii Europene care ar afecta energia nucleară a Rusiei. Ucraina a cerut statelor blocului comunitar să includă în sancţiuni compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom.