Președintele Volodimir Zelenski insistă că rachetele rusești au intrat în spațiul aerian al României și Moldovei. „Provocare pentru securitatea NATO”, MApN contrazice informația

Elena Avramescu, Beatrice Dumitru 10.02.2023, 18:25
Președintele Volodimir Zelenski insistă că rachetele rusești au intrat în spațiul aerian al României și Moldovei. „Provocare pentru securitatea NATO”, MApN contrazice informația

Se pare că două rachete de croazieră ruseşti au pătruns vineri în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, în timpul atacului masiv rusesc din cursul dimineţii, după cum a anunţat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, citat de Reuters şi de postul de televiziune ucrainean 24tv.ua.

Două rachete rusești, suspectate că au intrat în spațiul aerian al României

UPDATE, ora 18:15. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski contrazice Ministerul român al Apărării și susține că mai mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al României și al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o provocare pentru securitatea NATO.

Astăzi, inamicul a lansat 70 de rachete într-un alt atac masiv. Peste 60 dintre acestea au fost doborâte. Acestea aveau ca țintă civilii și infrastructura și din păcate sunt și victime. Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. O altă dovadă că teroarea nu a cunoscut și nu va cunoaște granițe. Aceasta este o altă dovadă că protejarea Ucrainei înseamnă protejarea întregii Europe și a lumii. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru securitatea NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.

Ministerul Apărării din România a negat informațiile publicate de comandantul Armatei Ucrainene, Valerii Zalujni, în această dimineață și a declarat că a fost detectată o singură rachetă care a zburat la 35 de kilometri de granița țării și că nu sunt motive de îngrojorare. Racheta a plecat din Crimeea, a survolat Ucraina și Moldova și apoi iar Ucraina.

UPDATE Ulterior s-a aflat că sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, fiind cel mai probabil o rachetă de croazieră ce a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova, după care a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze spaţiul aerian al României.

Se pare că cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă, a notat Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat.

În doar două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială, a mai spus MApN.

Știre inițială

Cele două rachete de tip Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, a indicat generalul Zalujnîi. Momentan, Ministerul Apărării din România nu a confirmat relatarea.

„Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale cu privire la această situaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării de la Chişinău a confirmat survolul.

O racheta se indreapta catre Pamant dupa ce Rusia a scapat-o de sub control
Racheta ruseasca

„Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina”, a mai spus Ministerul Apărării, citat de Radio Chişinău.

Ministerul de la Chişinău a adăugat că, în colaborare cu structurile responsabile din ţară, monitorizează atent situaţia în regiune şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova. Nici Rusia nu a dorit să comenteze deocamdată această informaţie.

În cele din urmă, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele de tipul Kalibr, dar nu a făcut-o pentru că nu a dorit să pună în pericol civilii din afara ţării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...