Volodimir Zelenski cere urgent ca Rusiei să-i fie impuse noi sancțiuni: „Şantajul cu radiaţii asupra lumii trebuie pedepsit”

Elena Avramescu 13.02.2023, 07:42
Volodimir Zelenski cere urgent ca Rusiei să-i fie impuse noi sancțiuni: „Şantajul cu radiaţii asupra lumii trebuie pedepsit”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a ținut un nou discurs caracteristic, în care a solicitat ca Rusiei trebuie să-i fie impuse noi sancțiuni cât mai rapid, deoarece este reală nevoie ca șantajul cu radiaţii al Rusiei asupra lumii să fie aspru pedepsit.

Rusia riscă să primească noi sancțiuni

„Astăzi aş dori să-i laud personal pe toţi cei care refac capacităţile energetice ale ţării noastre. Astăzi şi ieri nu au fost multe întreruperi pentru majoritatea ucrainenilor. Desigur, din păcate, încă au existat restricţii în unele zone, acolo unde gradul de distrugere este prea mare. Bineînţeles, odată cu începerea noii săptămâni, consumul va creşte şi, prin urmare, vor exista programe de întreruperi planificate.

Dar însuşi faptul că putem avea zile atât de liniştite din punct de vedere energetic după atacurile teroriste constante cu rachete, după atacul masiv cu rachete din această săptămână arată profesionalismul inginerilor noştri şi dăruirea extraordinară a tuturor celor care lucrează în sistemul nostru energetic”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a ținut să mai aducă în vedere faptul că aceasta nu este o victorie decisivă pe frontul energetic și sunt șanse mari să existe noi atacuri teroriste dinspre Rusia. Tocmai de aceea pot exista noi restricţii dacă vor fi noi distrugeri şi creşterea consumului.

„Acesta este un alt pas constând în sancţiuni al statului nostru împotriva industriei nucleare a statului terorist. Prin decretul meu, am pus în aplicare decizia Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de a impune sancţiuni asupra a 200 de persoane care lucrează pentru industria nucleară rusă.

Facem totul pentru ca sancţiunile împotriva industriei nucleare ruseşti să facă parte din sancţiunile globale împotriva Rusiei pentru război. Nu e uşor. Există o oarecare rezistenţă. Dar a existat o perioadă în care şi alte restricţii împotriva Rusiei păreau greu de pus în aplicare. Acum sunt deja aplicate. Toate elementele sistemului rus care sunt implicate în război, în provocarea terorii şi finanţarea agresiunii trebuie izolate de sistemul global.

Acest lucru se va face! Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru cei care au participat la confiscarea şi acţiunile ilegale de la centrala noastră nucleară Zaporojie. Şantajul cu radiaţii al Rusiei asupra lumii trebuie pedepsit”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Ministrul Vasile Dîncu și comisarul Adina Vălean, decorați de președintele Zelenski
Presedintele Volodimir Zelenski

Arme şi vehicule militare britanice, fabricate în Ucraina sub licenţă

Se pare că mai multe arme şi vehicule militare britanice ar putea fi produse în Ucraina sub licenţă, ceea ce înseamnă că se reduce dependenţa ţării de livrările de arme de la aliaţii occidentali, notează The Telegraph.

Tocmai de aceea mai mulți directori britanici din industria de apărare au călătorit la Kiev pentru a discuta planurile de a înfiinţa întreprinderi mixte pentru fabricarea de arme şi vehicule la nivel local, iar producătorii din alte ţări europene au purtat discuţii cu Ucraina.

În cursul zilei de miercuri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a călătorit miercuri la Londra şi Paris cu scopul de a face apel pentru mai multe arme occidentale pentru a respinge invazia trupelor rusești, cum ar fi avioane de luptă moderne şi arme grele, cu rază lungă de acţiune.

În acest sens, prim-ministrul britanic Rishi Sunak i-a spus că nimic nu este exclus atunci când vine vorba de furnizarea Ucrainei de avioane pentru a lupta împotriva Rusiei, la scurt timp după ce a anunţat un plan de a începe pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioane de luptă cu standard NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...