Vaccinarea cu a patra doză anti-Covid. Cui se recomandă și cine va prelua procesul de administrare a serului

Mihnea Tălău 05.05.2022, 12:27
Vaccinarea cu a patra doză anti-Covid. Cui se recomandă și cine va prelua procesul de administrare a serului

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii și preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare anti-COVID, Andrei Baciu, a explicat condiţiile în care ca fi administrată cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19. El a dat lămuriri şi despre cum se va derula, după 1 iulie, activitatea de vaccinare, care urmează a fi preluată de medicii de familie.

Cui se recomandă doza a patra

Tot mai puține persoane aleg să se vaccineze. Între 26 aprilie și 1 mai, doar 16 persoane s-au vaccinat cu cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19. Doar 21 de persoane un primit, până acum, a patra doză.

„Doza a patra nu o poate face oricine. Persoanele care au făcut şi cea de-a patra doză au recomandare din partea unui medic curant sau a medicului de familie. Recomandarea este urmarea unei evaluări medicale care arată o imunosupresie, adică o imunitate mai scăzută care nu-i oferă organismului aceeaşi agilitate în a se lupta cu virusul. În aceste condiţii, se consideră utilă, conform unei recomandări ştiinţifice posibilitatea de a ajuta organismul să răspundă mai bine. Dar, încă o dată, nu este o chestiune care se face în mod general. Recomandarea medicală este scrisă şi dovada se păstrează în copie la centrul de vaccinare, a declarat Baciu, potrivit Adevărul.

Se recomandă, în urma unui consult, a patra doză, pacienţilor cu diverse afecţiuni oncologice, cu stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ, fie că vorbim de radioterapie sau chimioterapie, pacienţi post-transplant, cu transplant de celule stem hematopoietice, pacienţi cu HIV/SIDA sau cu diverse sindroame.

Vaccinarea anti-COVID, doar la medicii de familie incepand cu 1 iulie

„Nu este vorba despre un rapel suplimentar pe care poate să-l facă oricine, ci, dimpotrivă”, a mai spus Baciu.

În săptămâna 26 aprilie – 1 mai, 16 persoane s-au vaccinat cu cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19. În total, ar fi vorba, până acum, de 21 de persoane care au făcut şi această a patra doză.

România se află pe unul dintre ultimele locuri din UE la numărul de persoane vaccinate anti-COVID-19, cu o rată sub 50%. Potrivit ultimelor date oficiale, totalul persoanelor imunizate prin vaccinare în cadrul campaniei naţionale este de 8.125.870, dintre care, cu schemă completă, 8.104.870 şi doar 2.593.356 cu doza de rapel.

Vaccinarea, în cabinetele medicilor de familie

Vaccinarea anti-COVID se va face, începând de la 1 iulie, în cabinetele medicilor de familie. În momentul de față se înregistrează o scădere a numărului persoanelor care aleg să se vacccineze.

„De la 1 iulie, vaccinarea anti-COVID-19 se va face în cabinetele medicilor de familie. De ce această schimbare?  Este, de fapt, o adaptare a mecanismelor existente la nevoia reală. A fost necesară constituirea unei entităţi care se numeşte Comintetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, care a avut ca rol asamblarea unei campanii naţionale. O campanie naţională înseamnă să vaccinezi zi de zi zeci sau sute de mii de oameni, în funcţie de disponibilităţi de vaccinuri şi de dorinţa oamenilor.

Lucrul acesta nu este o activitate curentă în niciun sistem de sănătate. În momentul de faţă vedem că este o scădere, dată fiind şi situaţia epidemiologică şi faptul că lucrurile din punct de vedere medical s-au îmbunătăţit foarte mult. Acum nu mai este o nevoie atât de mare. Şi atunci, vaccinarea poate să fie trecută într-o manieră clasică cum se fac şi celelalte vaccinuri, în cadrul Programului Naţional de Imunizare de la Ministerul Sănătăţii care este derulat de medicii de familie”, a adăugat preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare anti-COVID.

Programarea se va face la orice medic de familie, al său sau oricare altul, iar doritorii se vor duce şi se vor vaccina pur şi simplu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...