Cine este Andrei Baciu, omul căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru al Sănătății. Protagonistul unui scandal uriaș cu ”pozele din studenție”

Ana Anitoiu 15.04.2021, 17:26
Cine este Andrei Baciu, omul căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru al Sănătății. Protagonistul unui scandal uriaș cu ”pozele din studenție”

Andrei Baciu, omul căruia premierul Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru al Sănătății, după ce a preluat el însuși interimatul, a fost în urmă cu câțiva ani protagonistul unui scandal uriaș cu ”pozele din studenție” pe care le-a făcut. Explicațiile pe care le-a dat atunci în legătură cu acele fotografii au fost în zadar.

Andrei Baciu, omul căruia Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru al Sănătății

Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că a preluat el însuși interimatul la Ministerul Sănătății, după ce l-a demis pe Vlad Voiculescu, iar vicepremierul Dan Barna a refuzat să accepte această funcție, anunțând că prim-ministrul a rămas fără susținerea Alianței USR PLUS. Șeful Executivului i-a delegat cele mai multe atribuții secretarului de stat Andrei Baciu.

”Odată cu propunerea de revocare din funcţie a domnului Vlad Voiculescu am trimis domnului preşedinte şi propunerea de numire a domnului Dan Barna în funcţia de ministru interimar al Sănătăţii. Având în vedere refuzul domnului Dan Barna de a-şi asuma această responsabilitate în acest moment, am înaintat preşedintelui României o nouă propunere, în persoana mea, propunere care a fost acceptată. Astfel, o să preiau interimatul Ministerului Sănătăţii până când colegii noştri de coaliţie vor numi un ministru care să preia aceste atribuţii”, a spus Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Cine este Andrei Baciu, omul caruia premierul i-a delegat atributiile de ministru al Sanatatii. Protagonistul unui scandal urias cu ”pozele din studentie”
Andrei Baciu

Cine este Andrei Baciu. A fost cât pe ce să ajungă ministru al Sănătății

Andrei Baciu a avut un parcurs în politică ce a fost marcat de un scandal în centrul căruia s-au aflat fotografii pe care el le-a făcut în tinerețe. Mai exact, imagini în care a apărut ca fotomodel pentru a câștiga bani în timpul studenției sale la Facultatea de Medicină.

Acele fotografii au devenit problematice în anul 2015, când Andrei Baciu a fost propus pentru funcția de ministru al Sănătății. Pozele cu el în ipostaze mondene, de la paradele de modă, au stârnit un val de reacții negative la adresa lui. Dacian Cioloș și-a retras nominalizarea, în ciuda faptului că tânărul medic a explicat că a pozat pentru a se descurca din punct de vedere financiar în timpul facultății.

Cum a continuat cariera politică a lui Andrei Baciu după scandalul ”pozelor din studenție”

În ciuda faptului că n-a ajuns până acum ministru al Sănătății cu drepturi depline, ci doar să preia atribuțiile prim-ministrului în timpul interimatului său, Andrei Baciu a avut o carieră politică de succes. Le-a oferit proiecte sustenabile și utile colegilor săi din PNL și a organizat congrese medicale de talie mondială, unde au fost prezente persoane din conducerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Victor Costache, ministru al sănătății în perioada noiembrie 2019 – martie 2020, i-a oferit lui Andrei Baciu funcția de consilier în Ministerul Sănătății, după care l-a propus secretar de stat, spunând că are mare încredere în capacitatea lui de a gestiona problemele din sistem. Pe vremea când era premier, Ludovic Orban a semnat ordinul de numire a sa ca secretar de stat.

Care a fost prima decizie luată de Florin Cîțu ca interimar la Sănătate

Prima decizie a lui Florin Cîțu ca ministru interimar al Sănătății, după ce l-a demis pe Vlad Voiculescu, a fost luată la scurt timp de la decizia asumării funcției. Hotărârea sa a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Premierul a revocat ordinul ce se referea la modificarea criteriilor în baza cărora se stabilește impunerea măsurii carantinei în România. Mai multe detalii, AICI!

”Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 506/2021 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, partea 1, nr. 382, din 13 aprilie 2021, se abrogă”, este decizia publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.