Ultimul anunț de la Guvern despre deschiderea școlilor. Ce a spus Florin Cîțu când a fost întrebat despre data de 8 februarie

Ioana Bucur / 20.01.2021, 08:52
Ultimul anunț de la Guvern despre deschiderea școlilor. Ce a spus Florin Cîțu când a fost întrebat despre data de 8 februarie

După ce ministrul Sănătății a subliniat că deschiderea școlilor este o promisiune, nu o garanție, oficialii au revenit cu noi precizări despre data și condițiile în care elevii se vor întoarce în sălile de clasă. Ce a spus Florin Cîțu când a fost întrebat despre data de 8 februarie.

Ce a spus Florin Cîțu când a fost întrebat despre deschiderea școlilor la data de 8 februarie

Întrebat, la Europa FM, despre deschiderea școlilor la data de 8 februarie, premierul Florin Cîțu a declarat că o decizie finală va fi luată abia pe 2 februarie. A adăugat, însă, că, dacă situația epidemiologică rămâne neschimbată, elevii au toate șansele să se întoracă în sălile de clasă din prima zi a semestrului al doilea, adică 8 februarie.

„Decizia se va lua pe 2 februarie. Şi noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile şi analize şi în detaliu şi ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. Este un alt lucru important pentru că noi toţi ne axăm acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important să comunicăm, dar trebuie să nu uităm că, încă, în România există o pandemie şi la nivel global.

Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie, trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia. Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie”, a afirmat Florin Cîţu, marţi seara, în cadrul unui interviu pentru Europa FM.

Deschiderea școlilor și reponirea economiei, strâns legate de vaccinare și respectarea restricțiilor

Premierul a adăugat că își dorește nu doar deschiderea școlilor ci și repornirea economiei, dar că și acest lucru depinde tot de evoluția pandemiei de SARS-CoV-2. În ambele cazuri, a subliniat Florin Cîțu, vaccinarea și respectarea restricțiilor impuse de autorități sunt esențiale.

„Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, este important să deschidem şcolile pe 8 februarie, aş vrea să deschid toată economia, nu numai şcolile, dar depindem, bineînţeles, de cum evoluează pandemia. Şi ca să deschidem şcolile, să deschidem economia, trebuie să ne vaccinăm şi trebuie să păstrăm aceste măsuri de restricţie, este simplu. Mască, dezinfectant şi să ne vaccinăm. Dacă facem aceste lucruri, veţi vedea că vom deschide economia cât mai curând”, a mai spus Cîţu.

Florin Cîțu, anunțt despre redeschiderea școlilor
Decizia finală cu privire la redeschiderea școlilor se va lua pe 2 februarie

Ministrul Sănătății, despre întoarcerea elevilor în sălile de clasă: „Nu e o garanţie, dar este o promisiune”

Ministrul Sănătății a afirmat, în urma sedinței de Guvern de vineri, 15 ianuarie, că deschiderea școlilor este mai mult o promisiune decât o garanție, putându-se realiza doar dacă situația epidemiologică o va permite. Mai mult, Vlad Voiculescu a precizat că vor fi luate măsuri de precauție:

„Nu e o garanţie, dar este o promisiune, că dacă evoluţia lucrurilor ne permite lucrul acesta, atunci e un obiectiv pentru acest Guvern să deschidă şcolile. Nu o vom face fără măsuri de precauţie. Şi între măsurile de precauţie vor fi următoarele: vaccinarea personalului din învăţământ, vaccinarea învăţătorilor, vaccinarea profesorilor. Al doilea lucru este testarea tuturor persoanelor simptomatice şi a tuturor persoanelor care sunt contacţi ai celor identificaţi pozitiv cu COVID-19. Cu alte cuvinte, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică şi intră în contact cu altcineva din şcoală sau lucrează în aceeaşi şcoală, va fi imediat testat cu teste antigen, fie că e copil, fie că e adult. Oricine are simptome va fi testat. Dacă un copil este depistat pozitiv, atunci toţi copiii vor fi testaţi”, a anunțat ministrul Sănătății.

Tot la finalul sedinței de Guvern de vineri, Vlad Voiculescu a mai precizat că toate măsurile luate până acum în școli vor fi supravegheate și aplicate în condiții mult mai stricte: „vorbesc despre decalarea programului şcolar, purtarea corectă a măştii, igienizarea mâinilor”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI