Taxe mai mari, accize majorate la țigări și alcool, impozite crescute pe proprietăți și deduceri pentru persoanele cu venituri mici. Detaliile stabilite în coaliție

Ioana Matei 30.06.2022, 19:30
Taxe mai mari, accize majorate la țigări și alcool, impozite crescute pe proprietăți și deduceri pentru persoanele cu venituri mici. Detaliile stabilite în coaliție

Coaliția de guvernare se apropie de o decizie finală în cazul măsurilor fiscal care vor fi adoptate și care ar aduce în plus la bugetul de stat aproximativ 1,5% din PIB. La ultimele discuții din Coaliție, liderii PNL, PSD și UDMR au căzut de acord ce taxe și impozite noi vor fi introduce, la ce vor crește accizele și TVA, cine va beneficia de deduceri și scutiri din impozit. Impozitul progresiv și supraimpozitarea pensiilor speciale, propuse de PSD și susținute de UDMR, nu sunt pe lista măsurilor fiscale agreate.

La un acord în Coaliție s-ar fi ajuns pentru:

  • deduceri în cazul persoanelor cu venituri până în 4.500 de lei, dar și pentru tineri și familiile cu mulți copii:
  • limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajaților;
  • majorarea impozitului pentru câștigurile din jocuri de noroc;
  • reducerea unor facilități acordate pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară;
  • majorarea accizelor la alcool și tutun;
  • creșterea TVA la băuturile cu conținut ridicat de zahăr și la restaurante, servicii de catering și hoteluri ;
  • schimbarea impozitării imobilelor;
  • limitarea scutirii acordate persoanelor la vânzarea de proprietăți imobiliare;
  • restricționarea unor activități pe microîntreprindere.

Toate propunerile de modificare a Codului Fiscal analizate în Coaliție au fost prezentate de impact.ro de când au început să fie analizate în Coaliție.

Cine va beneficia de deduceri

Persoanele care au venituri până în 4.500 de lei vor putea beneficia de deduceri fiscale. Impactul bugetar pentru această măsură ar fi de 3 miliarde de lei până în 2023.

În plus, tinerii până în 26 de ani vor putea să deducă 15% din impozitul pe venit, dar nu mai mult de 383 de lei, care reprezintă 15% din salariul minim brut.

Și familiile care au copii vor putea beneficia de deduceri din venit. Unul dintre părinți va putea deduce din salariu 100 de lei pentru fiecare copil care este la grădiniță, școală sau facultate.

În cazul familiilor care au mai mult de patru copii, impozitul pe venit va fi zero.

Contribuții la contractele part time

În cazul unui singur contract part time, contribuțiile se vor plăti la nivelul salariului minim pe economie.

De la această prevedere vor fi exceptați elevii și studenţii până în 26 de ani, ucenicii, pensionarii, persoanele care realizează venituri salariale peste salariul minim din mai multe contracte de muncă, precum și persoanele cu dizabilităţi.

Accize mai mari la alcool și tutun

La un acord s-a ajuns în Coaliție și pentru produsele la care vor fi majorate accizele și TVA.

Acciza la țigări va crește de la 1 august cu 31 de lei, ceea ce înseamnă 60 de bani în plus pe pachet.

Guvernul aplică taxa pe zahăr și acciza la țigări. De când și cu cât se vor scumpi produsele preferate ale românilor

Și acciza la alcool se va majora, dar de la 1 ianuarie 2023. Creșterea va fi de 20%, respectiv de 6 bani pe litru.

Accizele la combustibili nu se vor schimba atât timp cât paritatea leu-euro nu scade.

Creșteri de TVA

Taxa pe valoarea adăugată va crește la cota standard de 19% pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr, pentru care acum se plătește TVA de 9%.

Și la restaurante, servicii de catering și hoteluri va fi o creștere de TVA de la 5% la 9%.

TVA de 5% se va plăti doar pentru o locuință vândută, până la plafonul de 600.000 de lei și până în 80 de metri pătrați utili.

Impozit pe proprietate majorat

O altă măsură agreată în Coaliție este impozitarea clădirilor la valoarea de piață a imobilelor, conform grilei notariale. Impozitarea s-ar face în funcție de zona unde este amplasată construcția și de tipul de materiale de construcții folosit.

Imobilele vor fi clasificate ca rezidențial, pentru care impozitul va fi de 0,1 – 0,2% și nerezidențial, cu impozit de 1 – 1,3%.

Taxele vor trebui aprobate de autoritățile locale, pentru că acestea sunt și cele care le încasează.

Codul Fiscal prevede acum cote de impozitare după rangul localității, zona în care este amplasat imobilul și materialele din care este construit. Majoritatea primăriilor au acum cote de impozitare aproape de nivelul minim prevăzut de lege, de 0,08%.

Scutirea de impozit pentru o singură vânzare imobiliară

Scutirea de impozit va fi doar pentru o singură vânzare. Acum, nu se percep impozite pentru veniturile obținute din vânzarea de către persoane fizice a imobilelor cu o valoare sub 450.000 de lei, fără a exista o limitare a numărului de vânzări.

Impozitul pentru tranzacțiile imobiliare va fi de 1% pentru o locuință deținută timp de peste 3 ani și de 3% pentru imobile deținute mai puțin de 3 ani, cu excepția moștenirilor.

Deducerea de 90.000 de euro pentru fiecare imobil vândut va fi exclusă.

Schimbări pentru micro-întreprinderi

Printre propunerile de schimbări fiscale agreate este și scăderea plafonului pentru microîntreprinderi de la un milion de euro în acest an la 500.000 de euro în 2023. Firmele care vor avea afaceri peste aceste praguri ar urma să plătească impozit pe profit de 16%, față de 1% sau 3% în prezent.

De asemenea, ar urma să fie restricționate anumite activități pe microîntreprinderi, printre care consultanța, activitățile bancare și cele legate de bursă.

Microîntreprinderile vor trebui să aibă cel puțin un angajat. Astfel, microîntreprinderile fără angajați, care acum plătesc 3% impozit pe venit, ar urma să dispară. Acum, sunt peste 250.000 de microîntreprinderi fără niciun angajat.

O restricție nouă ar fi și reducerea la 3 a numărului microîntreprinderilor care pot fi deținute de aceeași persoană. Asta pentru că, prin împărțirea în microîntreprinderi a afacerilor mai mari pentru o impozitare redusă, statul pierde bani la buget.

Crește impozitarea dividendelor

Impozitul pe dividende va crește de la 5% la 8%.

În cazul persoanele fizice autorizate, plafonul de impozitare va scădea de la 100.000 de euro la 25.000 euro pe an.

Majorarea impozitului pentru câștigurile din jocuri de noroc

Veniturile din jocurile de noroc se impun prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină acum la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem pe venitul brut: 1% pentru partea de până la 66.750 lei inclusiv, 16% pentru tranșa de venit între 66.750 lei și 445.000 de lei, 25% pentru partea din premiu de peste 445.000 de lei.

Impozitarea acestor sume obținute din jocurile de noroc va crește la 40%.

A făcut prăpăd, după ce a pierdut 2.000 de lei la păcănele

Schimbări în scutirile de taxe pentru constructori, agricultori și industria alimentară

Angajații din construcții cu salarii între 3.000 și 30.000 de lei brut pe lună sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%, contribuțiile de sănătate de 10% și contribuția la Pilonul II de pensii de 3,75%. Din iunie, aceleași scutiri de impozite și taxe sunt și pentru angajații din agricultură și industria alimentară.

Liderii Coaliției au stabilit ca plafonul până la care vor fi scutiri de impozite și taxe să scadă de la 30.000 de lei la 10.000 de lei brut pe lună.

De asemenea, vor fi limitate beneficiile salariale impozitate favorabil la 33% din veniturile anuale.

Taxe mai mari pentru profesiile liberale și activitățile independente

Veniturile din alte surse decât salariile sunt taxate cu 10% impozit pe venit și contribuții de asigurări de 10%, dacă venitul anual depășește 12 salarii minime brute (în prezent, salariul minim brut este de 2.550 lei).

Coaliția a decis ca persoanele care încasează anual sub 6 salarii minime brut să nu fie obligați la plata contribuțiilor.

În cazul celor care încasează anual între 6 și 12 salarii minime brute, contribuțiile ar urma să fie calculate la nivelul a 6 salarii. Acum, nu se iau contribuții de la aceștia.

Cei care vor avea venituri anuale între 12 și 24 de salarii minime brute vor plăti la nivelul a 12 salarii minime.

Cei cu venituri peste 24 de salarii minime brute ar urma să fie taxați la nivelul a 24 de salarii. Acum, se plătesc contribuții calculate la nivelul a 12 salarii minime brute.

De asemenea, plafonul pentru încadrarea la norma de venit ar urma să scadă de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.

Impozitul progresiv, discutat după digitalizarea ANAF

Liderii din Coaliția de guvernare nu au ajuns la un acord privind impozitul progresiv. PNL susține cota unică, în timp ce PSD și UDMR vor impozitare progresivă.

Subiectul ar putea reveni în discuțiile Coaliției după digitalizarea ANAF.

Fără acord pe supraimpozitarea pensiilor speciale

Nici propunerea PSD, susținută de UDMR, de supraimpozitare a pensiilor speciale nu a fost agreată în Coaliție.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că pensiile speciale trebuie impozitate cu peste 90%, pentru că acum sunt pensionari care au venituri mai mari decât atunci când erau în activitate.

Vicepremierul Kelemen Hunor a propus ca orice pensie mai mare decât indemnizația președintelui să fie impozitată cu 99% pentru valoarea care depășește salariul șefului statului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...