Din 1 iunie, crește salariul minim la 3.000 de lei pentru angajații din agricultură și industria alimentară, care nu plătesc nici taxe și impozite

Livia Ispas 31.05.2022, 15:16
Din 1 iunie, crește salariul minim la 3.000 de lei pentru angajații din agricultură și industria alimentară, care nu plătesc nici taxe și impozite

Luna iunie va aduce pentru sute de mii de români care lucrează în agricultură și în industria alimentară un salariu minim brut de 3.000 de lei, din care, după scutirea de impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări de sănătate și plata redusă cu 3,75% a contribuțiilor la pensii, vor ajunge să primească un salariu net sau ”în mână” de 2.362 de lei. Prin comparație, angajații care primesc salariul minim brut de 2.550 de lei rămân ”în mână”, după ce statul le reține impozitele și taxele, cu 1.524 de lei.

Dacă până acum erau scutiți de plata impozitului pe venit angajații din construcții și unii angajați din IT și cercetare, din iunie se vor adăuga pe listă și muncitorii din agricultură și industria alimentară.

Noutatea pentru angajații din agricultură și industria alimentară este că salariul minim brut în cazul lor crește de la 2.550 de lei, cât primeau de la 1 ianuarie 2022, la 3.000 de lei.

În plus, ei nu vor trebui să plătească statului din salariul brut:

  • impozitul pe venit de 10%,
  • contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%,
  • iar din contribuțiile pentru pensii (CAS) de 25%, se vor scădea 3,75%.

Practic, după ce li se vor reține contribuțiile, vor rămâne cu salariu minim net „în mână” de 2.362 de lei. Fără scutirea de la plata impozitului pe venit și a taxelor, la un salariu brut de 3.000 de lei ar fi primit în mână 1.774 de lei.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Legea adoptată recent de Parlament mai prevede că persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din agricultură și industria alimentară pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Pentru această opțiune trebuie să fie depusă o solicitare scrisă la angajator, care va reţine această contribuţie.

Indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri pe care le vor primi angajații din agricultură și industria alimentară nu vor fi scutite de taxe și impozite.

Pentru cine crește salariul minim la 3.000 de lei din 1 iunie

Legea 135/2022 care prevede că angajații din agricultură și industria alimentară vor primi cel puțin salariul minim brut de 3.000 lei pe lună, cu taxe salariale reduse, a fost publicată în Monitorul Oficial din 17 mai și, practic, este în vigoare din 20 mai, însă acești salariați vor simți creșterea veniturilor începând cu salariul din luna iunie 2022.

Acești angajați vor avea taxe reduse din 1 iunie 2022 până pe 31 decembrie 2028.

Nu toți angajații din agricultură vor primi însă salariul minim brut de 3.000 de lei, ci doar cei care se ocupă de:

  • cultivarea plantelor nepermanente;
  • cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • creșterea animalelor;
  • activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
  • activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare.

În industria alimentară, condițiile pentru ca angajatorii să crească salariul minim brut la 3.000 de lei sunt:

  • o cifră de afaceri din aceste activităţi în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală;
  • veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obţinut din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice.

Nu plătesc contribuțiile de asigurări, dar beneficiază de drepturi

Dacă o sumă este exceptată de la plata asigurărilor sociale, Codul fiscal prevede că nu se va regăsi în calculul pensiei. La fel și dacă nu se plătesc contribuțiile de sănătate, nu pot fi acordate indemnizații.

Angajații din agricultură și industria alimentară care au fost scutiți de plata contribuției asiguratorii pentru muncă sunt însă exceptați de la aceste prevederi și vor primi în continuare drepturile pentru accidente de muncă și boli profesionale, pentru șomaj, concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, perioadele în care vor fi scutiți de plata contribuțiilor vor fi luate în calcul și vor constitui stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate conform prevederilor legale.

Cât primesc în plus lucrătorii din agricultură și construcții față de ceilalți angajați plătiți cu salariul minim

Salariul minim brut pe economie a fost stabilit pentru 2022 la 2.550 de lei, cu excepția angajaților din construcții și a celor din agricultură și industria alimentară, care primesc 3.000 de lei.

Aproximativ 1.580.000 de angajați sunt plătiți acum cu salariul minim pe economie, cei mai mulți fiind în domenii precum construcţii, transporturi rutiere de mărfuri şi comerţ cu amănuntul.

Guvernul a aprobat scutirea de taxe si impozite pentru aceasta categorie de angajati

În plus, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară sunt scutiți și de plata impozitelor și contribuțiilor de asigurări.

Din salariul angajaților plătiți cu salariul minim brut de 2.550 de lei, statul ia 45%, din care 25% contribuțiile pentru pensii, 10% contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și 10% impozit pe venit.

În cazul salariului minim, după ce se iau în calcul deducerile personale, la bugetul statului ajunge 41% din această sumă.  Asta înseamnă că, după reținerea taxelor și impozitelor, salariul net sau ”în mână” pe care îl primește o persoană plătită cu 2.550 de lei ajunge la 1.524 de lei, din care s-au scăzut:

  • 638 de lei contribuțiile pentru pensii (CAS)
  • 255 de lei contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS)
  • 133 de lei impozit pe venit
  • la care se adaugă 330 deduceri personale.

În cazul angajaților din construcții și a celor din agricultură și industria alimentară, salariul pe care aceștia îl primesc ”în mână” este de 2.362. Asta înseamnă cu 838 de lei mai mult decât ceilalți angajați plătiți cu salariul minim.

Practic, un angajat din construcții, agricultură și industria alimentară angajat cu salariul minim brut este plătit în medie cu 17,928 lei/oră și scutit de taxe și impozite, în timp ce salariații din alte domenii primesc 15,239 lei/oră și plătesc toate dările către stat.

200 de lei în plus la salariul minim brut, din 1 iunie

Salariul minim brut pe economie poate crește, din 1 iunie până la finalul anului 2022, cu 200 de lei, la 2.750 de lei, dar această sumă în plus nu va fi luată în calcul la stabilirea pensiei și a indemnizațiilor, pentru că sunt bani netaxabili.

Asta pentru că în cazul celor 200 de lei în plus nu se plătește contribuția socială de 25% din salariul brut, iar pentru stabilirea pensiei sunt luate în calcul perioadele în care a fost plătită contribuția de asigurare socială (CAS).

Pentru cei 200 de lei în plus la salariul minim brut pe economie nu se va reține nici contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în valoare de 10%.  Cum și indemnizația de concediu medical sau indemnizația de creștere a copilului sunt raportate la sumele pentru care se plătește CASS, practic, cei 200 de lei în plus fără taxare nu vor conta în calcularea acestora.

Trebuie însă menționat că majorarea de 200 de lei nu este obligatorie pentru angajatori. Dacă decid să o acorde, angajații plătiți cu salariul minim brut pe economie vor primi în mână 1.524 de lei – salariul minim net, rezultat după plata impozitelor și taxelor -, la care se adaugă 200 de lei, banii netaxabili.

Majorarea la 2.750 de lei a salariului minim brut pe țară poate fi aplicată angajaților cu contract de muncă oricând în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe