SPECIAL

Taxe și impozite anunțate de Guvern. Creșterea accizei pentru țigări, taxe mărite pentru jocurile de noroc și schimbarea impozitării imobilelor, soluțiile găsite de coaliție

Ioana Matei 15.06.2022, 23:16
Taxe și impozite anunțate de Guvern. Creșterea accizei pentru țigări, taxe mărite pentru jocurile de noroc și schimbarea impozitării imobilelor, soluțiile găsite de coaliție

Taxa pe cifra de afaceri, văzută ca o contribuție pentru sănătate și educație, impozit 0% la salariul minim și deduceri pentru cei cu venituri reduse, o cotă de impozitare mai mare pe câștigurile din jocurile de noroc și restricții pentru microîntreprinderi sunt printre discuțiile despre viitoarele măsuri fiscale care să fie aplicate din 2023.

Dacă vor fi acceptate în Coaliție și adoptate, ar fi cea mai mare schimbare fiscală din ultimii ani. Pachetul de măsuri fiscale ar aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Marcel Ciolacu, spune că deducerile pentru angajații cu venituri mici și medii s-ar aplica pentru cei care au sub 6.000 de lei brut, respectiv 3.500 de lei net.

Social-democrații merg la discuțiile din coaliție cu:

  • supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul președintelui;
  • supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie;
  • deduceri aplicate veniturilor mici;
  • contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.

Printre modificările la Codul Fiscal care ar fi luate în discuție sunt și reducerea treptată a scutirilor de taxe și impozite pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, creșterea accizelor la țigări, majorarea TVA la băuturile cu conținut ridicat de zahăr, schimbarea impozitării proprietăților imobiliare și limitarea scutirii acordate persoanelor la vânzarea caselor.

Statul are nevoie de bani pentru a acoperi deficitul bugetar și datoria publică, pentru că acum colectează foarte puțin și cheltuie doar pe pensii și salarii 85% din veniturile fiscale.

Taxa pe cifra de afaceri

Social-democrații nu au renunțat la taxarea suplimentară a companiilor care au  o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Discuțiile ar fi ca valoarea taxei să fie cuprinsă între 0,5 și 1% din cifra de afaceri. O taxă de 1% pentru companiile cu afaceri de peste 100 de milioane de euro ar aduce la bugetul de stat încasări de peste cinci miliarde de lei.

Taxa ar urma să fie plătită de peste 300 de companii, în special din retail, industria auto și sectorul energetic.

Măsura ridică cele mai multe discuții contradictorii în coaliție, taxa fiind susținută de PSD și UDMR, dar contestată de PNL. Taxa de solidaritate despre care s-a discutat și anul trecut revine în contextul în care statul caută noi venituri pentru a acoperi deficitul bugetar.

Președintele PSD spune că trebuie impozitat capitalul, pentru că până acum cei cu venituri mici și mijlocii au fost cei care au dus „povara impozitelor”. Banii colectați de la cele aproximativ 320 de companii cu afaceri de peste 100 de milioane de euro ar urma să ajungă într-un fond pentru finanțarea proiectelor din educație și sănătate.

”Se plătește în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii. Cu alte cuvinte, se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, care plătesc 1%”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, susține însă că măsurile de susținere a investițiilor luate de Guvern au contribuit la menținerea echilibrului economic și la o creștere economică substanțială în primul trimestru, comparativ cu trimestrul precedent și cu perioada similară a anului trecut, iar aceste rezultate arată că modificarea sistemului de taxare a companiilor nu ar fi o bună practică.

Analiștii economici spun că taxa ar fi plătită, în final, tot de consumatori, pentru că aceste companii o vor acoperi în prețul produselor. Mai mult, ar putea să aibă și efecte economice nedorite, pentru că ar scădea investițiile și angajările.

Schimbări pentru microîntreprinderi

Printre propunerile de schimbări fiscale este scăderea plafonului pentru microîntreprinderi de la un milion de euro în acest an la 500.000 de euro în 2023. Firmele care vor avea afaceri peste aceste praguri ar urma să plătească impozit pe profit de 16%, față de 1% sau 3% în prezent.

De asemenea, ar urma să fie restricționate anumite activități pe microîntreprinderi, printre care consultanța, activitățile bancare și cele legate de bursă.

Microîntreprinderile fără angajați, care acum plătesc 3% impozit pe venit, ar urma să dispară. Acum, sunt peste 250.000 de microîntreprinderi fără niciun angajat.

O restricție nouă ar fi și numărul microîntreprinderilor care pot fi deținute de aceeași persoană. Asta pentru că, prin împărțirea în microîntreprinderi a afacerilor mai mari pentru o impozitare redusă, statul pierde bani la buget.

Schimbarea impozitării imobilelor

O altă măsură propusă este impozitarea clădirilor la valoarea de piață a imobilelor, conform grilei notariale. Impozitarea s-ar face în funcție de zona unde este amplasată construcția și de tipul de materiale de construcții folosit.

În această situație, impozitul pe locuință ar putea crește până la 60% în orașele cu prețuri mari la case, dar ar scădea în localitățile unde piețele imobiliare sunt neatractive.

Taxele vor trebui aprobate de autoritățile locale, pentru că acestea sunt și cele care le încasează.

Codul Fiscal prevede acum cote de impozitare după rangul localității, zona în care este amplasat imobilul și materialele din care este construit.

Majoritatea primăriilor au acum cote de impozitare aproape de nivelul minim prevăzut de lege, de 0,08%.

Creșterea accizelor la țigări

Măsura ar fi singura care s-ar aplica de la 1 iulie 2022, nu de anul viitor, și ar duce la creșteri ale accizei de 5,5% pentru țigări, 12,3% pentru lichidul cu nicotină și 35,6% pentru tutun încălzit.

Liderul PSD spune că această majorare este de fapt implementarea unei directive europene pentru țigările folosite pe bază de încălzire.

O noua lovitura pentru fumatori. Tigarile se scumpesc de astazi

Taxa pe zahăr

Măsura ar viza băuturile cu conținut ridicat de zahăr, inclusiv cele carbogazoase, pentru care acum se plătește TVA de 9%.

Taxa ar urma să crească la cota standard de 19%.

Eliminarea treptată a scutirilor de taxe pentru constructori, agricultori și industria alimentară

Angajații din construcții cu salarii între 3.000 și 30.000 de lei brut pe lună sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%, contribuțiile de sănătate de 10% și contribuția la Pilonul II de pensii de 3,75%. Din iunie, aceleași scutiri de impozite și taxe sunt și pentru angajații din agricultură și industria alimentară.

Propunerile discutate în coaliție sunt de reducere treptată a plafonul salariilor scutite de impozite și taxe până la 10.000 de lei brut pe lună.

De asemenea, ar urma să fie reintroduse, treptat, contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, din 2025 cu plata a 5%, din 2026 – 7% și din 2028 să se revină la 10%.

Scutirea de impozit pentru o singură vânzare imobiliară

Guvernanții iau în calcul scutirea de impozit doar pentru o singură vânzare.

Acum, nu se percep impozite pentru veniturile obținute din vânzarea de către persoane fizice a imobilelor cu o valoare sub 450.000 de lei, fără a exista o limitare a numărului de vânzări.

Noile restricții ar viza situațiile în care posibilii dezvoltatori vând proprietățile ca persoană fizică.

Taxe mai mari pentru profesiile liberale și activitățile independente

Veniturile din alte surse decât salariile sunt taxate cu 10% impozit pe venit și contribuții de asigurări de 10%, dacă venitul anual depășește 12 salarii minime brute (în prezent, salariul minim brut este de 2.550 lei).

Propunerile sunt ca persoanele care încasează anual sub 6 salarii minime brut să nu fie obligați la plata contribuțiilor.

În cazul celor care încasează anual între 6 și 12 salarii minime brute, contribuțiile ar urma să fie calculate la nivelul a 6 salarii. Acum, nu se iau contribuții de la aceștia.

Cei care vor avea venituri anuale între 12 și 24 de salarii minime brute vor plăti la nivelul a 12 salarii minime.

Cei cu venituri peste 24 de salarii minime brute ar urma să fie taxați la nivelul a 24 de salarii. Acum, se plătesc contribuții calculate la nivelul a 12 salarii minime brute.

De asemenea, plafonul pentru încadrarea la norma de venit ar urma să scadă de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.

Majorarea impozitului pentru câștigurile din jocuri de noroc

Veniturile din jocurile de noroc se impun prin reținere la sursă.

A făcut prăpăd, după ce a pierdut 2.000 de lei la păcănele

Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem pe venitul brut: 1% pentru partea de până la 66.750 lei inclusiv, 16% pentru tranșa de venit între 66.750 lei și 445.000 de lei, 25% pentru partea din premiu de peste 445.000 de lei.

Impozitarea acestor sume obținute din jocurile de noroc ar putea să crească la 40%.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...