EXCLUSIV

Oamenii de afaceri susțin cota unică de impozitare și plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii. Un consultant fiscal explică ce efecte a avut impozitarea progresivă

Livia Ispas 25.06.2022, 11:20
Oamenii de afaceri susțin cota unică de impozitare și plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii. Un consultant fiscal explică ce efecte a avut impozitarea progresivă

Oamenii de afaceri din România vor menținerea cotei unice de impozitare și consideră că introducerea unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri, ar încetini redresarea economiei și ar amplifica efectul inflației. Marile asociații de investitori români și străini propun ca măsurile fiscale care vor fi luate de Guvern să urmărească reducerea reală a evaziunii fiscale şi creşterea colectării taxelor, dar și plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii, pentru a încuraja angajările și a scoate la suprafaţă munca la negru şi la gri, a reduce exodul de angajaţi şi a readucere românii din străinătate acasă.

Propunerile vin în contextul în care pachetul de măsuri pentru modificarea Codului Fiscal urmază să fie prezentat până la finalul lunii iunie.

La scurt timp de la propuneri transmise de investitori, au venit și reacțiile partidelor din Coaliția de guvernare. În timp ce PNL susține măsurile propuse de marile asociații de investitori români și străini, pentru că „oferă o perspectivă pozitivă pentru economie”, PSD spune că este curios faptul că ”în niciuna din țările de proveniență a investitorilor nu se aplică o cotă unică”.

”Nu a existat consultare. Nu s-a mai întâmplat asta decât pe vremea lui Dragnea”

Consultantul fiscal Gabriel Biriș, vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) , a explicat pentru impact.ro măsurile propuse de oamenii de afaceri. El susține că mediul de afaceri nu a fost consultat în cazul viitoarelor modificări fiscale.

”Propunerile pentru modificările fiscale vin de la organizații ale mediului de afaceri care strâng împreună 60-70% din cifra de afaceri a României și sunt aceleași dintotdeauna, și anume tratament egal, echitabil, digitalizare, reducerea evaziunii și dialog.

Ce se întâmplă acum, cu toate discuțiile astea de modificări ale Codului Fiscal, nu s-a mai întâmplat decât pe vremea lui Dragnea. Nu a existat niciun fel de consultare. Citim despre ce vor Coaliția de guvernare și Ministerul Finanțelor să facă numai din declarații de presă, nimeni nu vrea să discute cu cei care plătesc impozitele și taxele”, a spus vicepreședintele AOAR.

Gabriel Biriș a explicat și de ce pe lista de propuneri a oamenii de afaceri sunt reducerea evaziunii fiscale, a deficitului de încasare a TVA și găsirea unor măsuri pentru a combate munca la negru.

”Ceea ce au făcut guvernele din ultimele decenii în ce privește reducerea evaziunii este fix zero. Avem același ghem de TVA dintotdeauna, avem necolectare la taxă vamală și acciză uriașă dintotdeauna, avem muncă la negru dintotdeauna.

Guvernanții nu fac decât să introducă măsuri care nu au efect pe combaterea evaziunii fiscale, ci doar pun sarcini suplimentare în cârca celor care susțin statul prin impozitele și taxele pe care le plătesc”, a mai spus Gabriel Biriș.

”Cota unică a adus mai mulți bani la buget decât cota progresivă”

Gabriel Biriș a explicat și de ce investitorii români și străini susțin cota unică de impozitare, față de impozitarea progresivă propusă de PSD.

”Susținătorii cotei progresive uită că, pentru a administra eficient niște cote progresive cu sisteme de deducere foarte mari este nevoie de capacitate administrativă, pe care ei nu au construit-o.

Cota unică pentru România a adus mai mulți bani la buget. De ce vor ei să revină la cota progresiv? Până în 2004, am avut între 18 și 40% impozite și strângeau 2,8% din PIB.

Cota unică s-a introdus din 2005, la început cu multe scutiri. Din 2007, de când numărul scutirilor a fost redus foarte mult și de când s-a introdus prevederea că nu mai poți folosi microîntreprinderi pentru consultanță și management, veniturile din cota unică au fost cu 40% mai mari, de 3,8% din PIB. După care, PSD a redus cota unică de la 16% la 10% și a început să dea sarabanda de scutiri, iar în plus a mărit și plafonul la microîntreprinderi la un milion și a eliminat limitarea pentru consultanță și management”, a explicat vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Gabriel Biriș spune că noile taxări propuse sunt puse tot pentru cei care plătesc mai mult la stat, în timp ce alții rămân cu scutiri.

”Am dat exemplul cu clubul de pe litoral care vinde șampania cu roaba și care plătește într-un an cât îi rețin eu secretarei mele. Asta a făcut-o tot PSD. Vrea să umble la eliminarea scutirilor sau să pună în cârca celor care nu au scutiri alte impozite? Este o miză din care niciun român nu are de câștigat”, a adăugat consultantul fiscal.

Gabriel Biriș a precizat că economiștii strânși în jurul Consiliului Fiscal au analizat 360 de grade legislația și au arătat unde sunt problemele și care sunt soluțiile.

”Chiar dacă nu pot fi toate scutirile eliminate peste noapte – în special mă refer la zona construcțiilor, unde probabil că ar apărea niște distorsiuni și s-ar întâmpla niște rele mai mari decât beneficiul din eliminarea scutirilor -, măcar să începem să aplicăm PNRR, care dă niște direcții.

Or, guvernanții, inclusiv liberalii, au pus România pe contrasens aprobând alte scutiri. Vedeți cât de greu este să elimini o scutire odată ce ai băgat-o. Scutești 300.000 de oameni de impozit pe salariu și contribuția la sănătate, de parcă nu ar fi nevoie de investiții în sănătate. Avem astăzi aproape un milion de angajați care nu plătesc contribuții la sănătate, dar sunt asigurați și ei, și familiile lor”, a mai spus consultantul fiscal.

Noile modificări fiscale

Taxa de solidaritate propusă de PSD, în ultima variantă ca o contribuție pentru sănătate și educație, nu mai este pe lista posibilelor măsuri fiscale.

La un acord în Coaliție s-ar fi ajuns pentru:

  • restricționarea unor activități pe microîntreprindere;
  • limitarea beneficiilor extrasalariale acordate angajaților;
  • impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc;
  • reducerea treptată a facilităților acordate pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară;
  • creșterea TVA la băuturile cu conținut ridicat de zahăr;
  • schimbarea impozitării imobilelor;
  • limitarea scutirii acordate persoanelor la vânzarea de proprietăți imobiliare.

Toate propunerile de modificare a Codului Fiscal care sunt analizate în Coaliție au fost prezentate de impact.ro.

Măsurile fiscale propuse de mediul de afaceri

Organizațiile mari ale mediului de afaceri consideră că modificările fiscale trebuie discutate și cu patronatele înainte de o decizie și propun mai multe măsuri care, în opinia lor, ar permite continuarea investițiilor şi asigurarea locurilor de muncă, ar da stabilitate şi predictibilitate regimului fiscal.

Menținerea cotei unice de impozitare

Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu impozitarea progresivă și susțin menţinerea unei cote unice de impozitare, considerând că este esenţială pentru creşterea economică.

Această formă de taxare a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc şi este unul dintre principalele avantaje competitive ale României, susțin reprezentanții mediului de afaceri.

Nici taxarea suplimentară pe cifra de afaceri nu este, în opinia oamenilor de afaceri, o măsură care să redreseze economia, ci ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflației, aflată deja la cote semnificative.

Reducerea evaziunii fiscale

Guvernul vrea să schimbe măsurile fiscale pentru a reduce deficitul bugetar, ajuns la cote alarmante, iar pentru asta ia în calcul noi forme de taxare.

Oamenii de afaceri susțin însă că mai mulți bani la bugetul de stat pot fi colectați prin reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare a TVA, iar pentru asta esențială este digitalizarea ANAF. Sancţiunile mai aspre şi controale în zonele unde sunt identificate probleme ar duce și la combaterea evaziunii fiscale.

Totodată, mediul de afaceri susține reducerea cheltuielilor statului și creşterea colectării taxelor.

Veste uriașă pentru milioane de români. Ce se întâmplă acum cu aceste taxe

Schimbări pentru microîntreprinderi și PFA

Printre propunerile de schimbări fiscale luate în calcul de guvernanți este și scăderea plafonului pentru microîntreprinderi de la un milion de euro la 500.000 de euro în 2023. Firmele care vor avea afaceri peste aceste praguri ar urma să plătească impozit pe profit de 16%, față de 1% sau 3% în prezent. De asemenea, ar urma să fie restricționate anumite activități pe microîntreprinderi, printre care consultanța, activitățile bancare și cele legate de bursă.

Oamenii de afaceri propun o reevaluare a cadrului în care sunt folosite microîntreprinderile şi PFA-urile. Ei spun că acestea sunt forme de organizare benefice şi binevenite atât timp cât au un scop bine definit prin lege şi sunt folosite cu bună-credinţă, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.

Plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii

Printre măsurile care ar fi fost agreate în coaliția de guvernare sunt supraimpozitarea veniturilor mari din sistemul bugetar, impozit 0% la salariul minim și deduceri pentru cei cu venituri reduse, dar și reducerea treptată a scutirilor de taxe și impozite pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Oamenii de afaceri propun plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate şi pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie. Ei consideră că prin aceste măsuri s-ar face o reașezare a sistemului fiscal care ar stimula munca, ar scoate la suprafață munca la negru şi la gri, ar reduce exodul de angajați şi ar readuce românii din străinătate acasă.

Reducerea deficitului bugetar prin stimularea exportului de bunuri și servicii

O altă propunere a oamenilor de afaceri este identificarea sectoarelor cheie pe care Guvernul vrea să le stimuleze, ţinând cont de interesul României şi de perspectiva pe termen mediu şi lung.

În opinia acestora, stimularea exportului de bunuri și servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial.

”În contextul provocărilor recente, este important ca economia să fie încurajată, iar mediul de afaceri să rămână puternic, astfel încât să continue să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni. Pentru aceasta este nevoie de stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal”, susțin reprezentanții celor mai mari organizații ale mediului de afaceri.

Propunerile au fost făcute de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC).

Urmăriți Impact.ro și pe