Subiecte Evaluarea Națională 2022 la examenul scris la matematică. Ce au avut de rezolvat elevii

Ana Anitoiu 16.06.2022, 10:50

Ce subiecte au primit elevii la Evaluarea Națională 2022, la examenul scris la matematică, care are loc joi, 16 iunie. Ele vor fi publicate de Impact.ro în acest articol, imediat ce vor fi disponibile. Aceasta este cea de-a doua probă pe care trebuie să o susțină absolvenții de gimnaziu, înainte de a se înscrie la liceu.

Subiecte primite de elevi la Evaluarea Națională 2022 la matematică

Update, joi, 16 iunie 2022, ora 10:50. Au apărut subiectele la proba de matematică a Evaluării Naționale 2022. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a le vedea!

Știrea inițială:

Elevii de clasa a VIII-a susțin proba la matematică, joi, după ce, marți, 14 iunie, au dat examenul la Limba și literatura română. Simularea acestui examen, ce a avut ca scop obișnuirea absolvenților de gimnaziu cu atmosfera de examen și verificarea lor, a avut loc pe 5 aprilie.

Subiectele la examenul scris la matematică, la Evaluarea Națională 2022, au fost, printre altele: un calcul simplu, ce verifică cunoașterea ordinii operațiilor; o ecuație; o media aritmetică; și calcularea lungimii unui segment.

Alte subiecte au fost calcularea: măsurii unui unghi; lungimii laturii unui trapez; sumei lungimilor tuturor muchiilor unui tetraedru regulat. Dacă la primele două subiecte, elevii au avut de ales variante de răspuns, la cel de-al treilea, li s-au cerut rezolvările.

Subiecte Evaluarea Nationala 2022 matematica
Evaluarea Națională 2022. Proba la matematică, cea de-a doua din calendar

Ce subiecte au fost la Limba și literatura română

La proba de Limba și literatura română, ce a avut loc marți, 14 iunie, elevii de clasa a VIII-a au primit subiecte formulate pe baza unor fragmente din două texte: unul din „Toate pânzele sus!”, de Radu Tudoran, și altul din „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea.

Candidaților la acest examen li s-a cerut să verifice corectitudinea unor informații, pe baza informațiilor din texte, precum și să prezinte în unu până la trei enunțuri o trăsătură a unui personaj dintr-un fragment. Altă cerință primită de elevi a fost să scrie, în 30 – 70 de cuvinte, un elemen de conținut comun celor două texte primite, precizând câte o secvență relevantă din fiecare.

Mai mult, absolvenților de gimnaziu li s-a cerut să scrie un text de 50 – 100 de cuvinte în care să răspundă la întrebarea: „Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc?”, și să-și motiveze răspunsul.

Printre subiectele la Limba și literatura română, la Evaluarea Națională 2022, s-a numărat și cerința ca absolvenții dde gimnaziu să asocieze fragmentul din „Toate pânzele sus!” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit de ei suplimentar. Candidații au trebuit să prezinte, în 50 până la 100 de cuvinte, o valoare morală sau culturală comună, cu referire la câte o secvență relevantă.

Altă cerință a fost redactarea unei narațiuni de cel puțin 150 de cuvinte. Elevii au trebuit să povestească cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Li s-a cerut ca în acest text să includă o secvență descriptivă de cel puțin 30 de cuvinte, precum și un dialog de cel puțin patru replici.

Evaluarea Națională 2022. Când vor fi afișate rezultatele

Proba la Limba și literatura română a fost prima pe care au susținut-o elevii la Evaluarea Națională 2022. Peste 155.000 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a au fost înscriși la examen. După proba la Matematică, de joi, 16 iunie, urmează, vineri, 17 iunie, cea la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2022 vor fi comunicate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Elevii vor putea depunde contestații în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 19:00, dar și pe 24 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. După rezolvarea contestațiilor, viitorii liceeni își vor afla notele finale la data de 30 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...