Tudor Chirilă, uimit de subiectele la Evaluarea Naţională. Artistul, cuvinte dure: „Ce examen e ăsta?”

Stan Filon 14.06.2022, 22:51
Tudor Chirilă, uimit de subiectele la Evaluarea Naţională. Artistul, cuvinte dure: „Ce examen e ăsta?”

Tudor Chirilă a rămas uimit după ce a văzut subiectele la Evaluarea Naţională, de anul acesta. Artistul a postat un filmuleț pe o rețea socială în care își arată nedumerirea. Cântărețul s-a declarat chiar „un pic şocat” de inutilitatea unora dintre cerinţele pe care le-au avut de rezolvat elevii claselor a VIII-a. Aceștia au susţinut luni primul examen la Evaluarea Naţională 2022, cel la Limba română. Vedeți mai jos ce l-a lăsat cu gura căscată pe Tudor Chirilă.

Tudor Chirilă a rămas uimit de subiectele de la Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a au susținut luni prima probă la examenul de Evaluare Națională 2022, cea la limba română. La primul subiect, elevii au avut de răspuns la cerinţe din două fragmente din „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran, şi „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. O primă cerinţă a fost ca şcolarii să menţioneze denumirea a două obiecte din magazia vasului. Ei bine, această cerință l-a șocat pe Tudor Chirilă, care s-a lansat într-un atac furibund la sistemul de educație din România. Artistul spune că elevii români trebuie învățați să gândească, deoarece nu se vor angaja la…Waze sau Google Maps.

„De ce ne interesează pe noi ce să află în magazia vasului? Ce este examenul ăsta? Este un examen de Academia de Poliţie? Vrem să ne asigurăm că de fapt copiii ăştia au citit textul, îi verificăm dacă au ţinut minte ce era în magazia vasului? Este neimportant. Chiar şi pentru clasa a VIII-a, când copiii navighează pe YouTube, au acces la tot felul de informaţii, noi întrebăm în Evaluarea Naţională 2022 ce se afla în magazia vasului şi lucrurile continuă de parcă copiii se vor angaja la Waze sau la Google Maps. Copiii aştia trebuie să înveţe să gândească, să poată purta un dialog, să enunţe de ce le-a plăcut sau nu le-a plăcut acest text. E important să exersezi gândirea critică, încurajarea copilului de a folosi cuvintele lui, chiar dacă cuvintele lui nu sunt cele mai potrivite pentru un eseu. Şuruburi, cuie! Asta este Evaluarea Naţională”, consideră Tudor Chirilă.

Tudor Chirila a ramas uimit de subiectele de la Evaluarea Nationala
Tudor Chirila a ramas uimit de subiectele de la Evaluarea Nationala

„Ce relevanţă are rasa câinelui pentru examenul de literatură”

Aceasta nu a fst singura nedumerire a lui Tudor Chirilă. La exerciţiul al doilea, elevilor li s-a cerut să aleagă răspunsul corect pentru numele persoanei responsabile de pregătirea mesei, din textul primit din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran. Artistul a răbufnit și aici.

„Pur şi simplu la Evaluarea Naţională nu avem încredere că aceşti copii citesc textele şi îi verificăm ca la poliţie: cine e persoana responsabilă de pregătirea mesei? Cam ce importanţă poate avea asta în felul în care un copil va privi literatura de acum înainte?”, se întreabă Tudor Chirilă.

Cântărețul a continuat însă cu cealaltă cerință a textului analizat. Elevii au fost nevoiți să scrie din ce rasă face parte câinele Şmil, din fragmentul din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea”

„Oameni buni, ce relevanţă are rasa câinelui pentru examenul de literatură de la Evaluarea Naţională? Din punctul meu de vedere, la literatură ar trebui să fie un examen oral exclusiv în care copiii să reuşească să poată să dezbată împreună cu profesorul lor un text, să fie o discuţie prietenească în care profesorul să poată pune un anumit tip de întrebări, să solicite un tip de răspunsuri din care să reiasă felul cum gândeşte, cum percepe un copil un text ”, a mai afirmat artistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...