Subiecte Evaluarea Națională 2022 la limba română. Ce au avut elevii de făcut la examenul scris

Ana Anitoiu 14.06.2022, 10:17

Subiectele la Evaluarea Națională 2022 la limba română vor fi prezentate de Impact.ro în acest articol, marți, imediat ce vor fi disponibile. Aceasta este prima probă pe care trebuie să o susțină elevii de clasa a VIII-a înainte de a se înscrie la liceul pe care îl preferă.

Update marți, 14 iunie 2022, ora 10:17. Subiectele la proba de Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate. Principala operă literară pe care au primit-o elevii a fost „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran.

Vezi AICI subiectele la proba de Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2022!

Evaluarea Națională 2022. Proba la limba română

Ca să încheie oficial școala gimnazială și să ajungă liceeni, elevii de clasa a VIII-a trebuie să treacă prin Evaluarea Națională 2022. Prima probă, conform calendarului acestui examen, are loc marți, 14 iunie, la Limba și literatura română.

Aceasta va fi urmată, joi, 16 iunie, de proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele le vor fi comunicate elevilor săptămâna viitoare, joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 19:00, precum și vineri, 24 iunie, între orele 8:00 și 12:00. Notele finale vor fi comunicate la data de 30 iunie.

Subiecte Evaluarea Nationala 2022 la limba romana
Subiecte Evaluarea Nationala 2022 la limba romana

Subiectele primite de elevi la limba română, la Evaluarea Națională 2022

La simularea examenului de Evaluare Națională 2022, proba scrisă la Limba și literatura română, ce a avut loc la începutul lunii aprilie, elevii de clasa a VIII-a au avut de scris, printre altele, un text argumentativ de 50-70 de cuvinte în care să răspundă la următoarea întrebare: „Crezi că dialogul deschis cu profesorii îi îndepărtează sau îi apropie pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate?”.

La cel de-al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să scrie o caracterizare de 150 de cuvinte a personajului Domnul Preda, din textul dat al lui Cezar Petrescu, „Dacia Felix”, care să urmărească o serie de elemente indicate: să precizeze două date de identificare a acestuia, precum nume sau vârstă; să numească două trăsături morale; să ilustreze două mijloace de caracterizare diferite, prin câte o secvență comentată; și să coreleze o valoare personală cu una dintre valorile personajului.

La primul subiect, cerințele au fost, printre altele: notarea a două cuvinte din câmpul lexical al „școlii”; verificarea corectitudinii unor afirmații bazate pe textele date; transcrierea unor figuri de stil și precizarea tipului acestora. O altă cerință a fost prezentarea, în 30 – 70 de cuvinte, a unei teme comune celor două texte date – „Dacia Felix” și „Oameni, fapt, amintiri” de Francis Munteanu, valorificând câte un element de conținut.

Ministrul Educației, promisiune pentru elevii care susțin Evaluarea Națională 2022

La finalul lunii trecute, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a făcut o promisiune elevilor care susțin acest examen. Mai exact, că nu vor primi subiecte-capcană, așa cum s-a întâmplat la simulare. Oficialul a precizat că le-a cerut colegilor săi ca în redactarea subiectelor să evite astfel de cerințe și să ocolească acele porțiuni din materie ce nu au fost predate.

„În fiecare noapte de dinaintea fiecărui examen (…) voi sta împreună cu colegii mei de la fiecare disciplină și vom analiza subiectele în așa fel încât să putem garanta că ele vor fi adecvate perioadei pe care am traversat-o și vor fi înțelept concepute”, a spus atunci ministrul Educației, la TVR.

Sorin Cîmpeanu a precizat atunci că atât elevii care susțin Evaluarea Națională 2022, cât și cei care dau examenul de Bacalaureat în acest an, trebuie să se aștepte la subiecte adecvate și la un grad de dificultate adaptat condițiilor reale pe care le-au traversat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...