EXCLUSIV

Reacţia unuia dintre actorii serialului „Toate pânzele sus” după ce romanul celebru a devenit subiect la Evaluarea Naţională. „Am ajuns de poveste” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 14.06.2022, 16:04
Reacţia unuia dintre actorii serialului „Toate pânzele sus” după ce romanul celebru a devenit subiect la Evaluarea Naţională. „Am ajuns de poveste” EXCLUSIV

Cristian Șofron, actualul director al Teatrului „Stela Popescu” din București, a rămas de-a dreptul uimit, dar și foarte amuzat de comicul situației, la aflarea veștii că subiectele de la primul examen de evaluare națională, au inclus o serie de referiri la Mihu, din romanul „Toate pânzele sus”, personaj căruia el i-a dat viață în urmă cu mai bine de 40 de ani, pe micile și marile ecrane.

Interpretul celui mai tânăr personaj din serialul „Toate pânzele sus”, despre faptul că romanul a devenit subiect la Evaluarea Naţională

El a făcut referire, într-un dialog special purtat cu impact.ro, despre amintirile legate de relația pe care a stabilit-o cu actorii patrupezi ai peliculei care avea să marcheze copilăria multor generații de români.

„Care va să zică am ajuns de poveste. Iar asta asta mă amuză foarte tare! Dar îmi trezește și o serie de amintiri de neuitat, fiindcă atunci când am început să filmez eram elev în clasa a X-a la Liceul Gheorghe Șincai.

Iar când am terminat filmările, m-am trezit că trecusem a XII-a, fiindcă în acea vreme lucrurile se petreceau altfel, nu ca astăzi, pe repede înainte”, a deschis Cristian Șofron seria amintirilor personale pe acest subiect.

La 64 de ani, Șofron admite că filmările la acel serial de televiziune aveau să-i marcheze pentru totdeauna viața.

„Eram un pișpiriu și pe atunci. Însă plin de dorință! Așa că atunci când mi s-a cerut s-ă ajung la Constanța cu vreo două săptămâni mai devreme decât restul echipei, pentru a mă acomoda cu viitorul meu prieten din film, cățelul Lăbuș, am crezut că va fi aproape o formalitate. Trebuie să precizez că potrivit romanului, cățelul era un ciobănesc german.

Așa că singurii care aveau așa ceva în dotare erau cei de la trupele de la grăniceri. Toate bune și frumoase, dar m-am trezit că mi se dau în grijă nu mai puțin de trei asemenea exemplare. Trebuia să-i plimb zilnic, să stau cât mai mult în compania lor, ca să mă acomodez cu ei.  Iar un câine ciobănesc în toată splendoarea lui nu e chiar ușor de controlat! Mai ales că unul era imens, cât canapeaua mea mea din sufragerie!

Când ieșeam cu toți trei la plimbare, pe faleza din Constanța, pișpiriu cum mă știți, lumea nu apuca să glumească pe socoteala mea. Se făcea instantaneu gol în jurul meu, că puteam să văd traseul de la un capăt la altul, deși nu e deloc scurt!”, a dezvăluit el pentru impact.ro.

Cristian Sofron
Cristian Sofron

Cristian Șofron, amintiri de după încheierea filmărilor

Până la urmă partenerul lui Mihu, personajul jucat de Cristian Șofron în film, nu avea să fie în cele din urmă niciunul dintre cei trei câini lupi ai grănicerilor.

Din simplul motiv că regizorul peliculei, Mircea Mureșan, avea la rândul lui o frumusețe de câine, dintr-o rasă apropiată de cea boxerilor, care avea să nu se împace deloc cu patrupezii grănicerilor. Ca atare, câinii grănicerilor au revenit la misiunea lor de bază, în timp ce câinele regizorului a preluat rolul lui Lăbuș.

„În acea perioadă eu însumi aveam acasă un câine tot din rasa boxerilor, pe care-l chema Lord. Într-un fel, alegerea lui Lăbuș nu m-a dezamăgit, fiindcă știam cum reacționează rasa de la exemplarul meu de acasă. Chiar dacă pe Lord pentru o vreme l-am întâlnit mai puțin, i-a ținut locul cel din film!”, adaugă Cristian Șofron.

El surâde și azi la diverse amintiri de după încheierea filmărilor, când echipa, în rare ocazii, se mai revedea.

„Eu eram un pic favorizat. Fiindcă îi vedeam nu doar pe marii noștri actori, ci și pe Lăbuș. Care nu rata ocazia să-mi povestească în felul său câte lucruri făcusem împreună la filmări!”, susține cu amuzament același Cristian Șofron.

Elevii care au susținut marți examenul de evaluare națională la română au avut, printre altele, diverse texte support din opera lui Radu Tudoran, ”Toate pânzele sus!”.

Ei au avut de apreciat diverse enunțuri legate și de Mihu, și de cățelul Lăbuș, dar și de făcut o caracterizare a personajului Mihu, cel mai tânăr din roman.

Urmăriți Impact.ro și pe