Spitalele din România, suprasaturate din cauza valului de viroze: „Un dublu față de ceea ce aveam înainte de debutul sezonului rece”

Elena Avramescu 17.01.2023, 06:57
Spitalele din România, suprasaturate din cauza valului de viroze: „Un dublu față de ceea ce aveam înainte de debutul sezonului rece”

Camerele de gardă ale spitalelor din România au devenit extrem de aglomerate, deoarece vin zilnic oameni infectați atât cu virusurile respiratorii de sezon, dar și cu SARS-CoV-2. În acest sens, Medicii fac apel la populație pentru a renunța la automedicație, rugându-i să meargă la medic pentru a primi tratamentul adecvat, mai ales că situația din spitale începe să arate ca aceea de la începutul pandemiei.

Virozele au umplut spitalele din România

Un exemplu este la institutul de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București, unde numărul de pacienți care vin în fiecare zi la camera de gardă este egal cu cel din perioada de început a pandemiei. În plus, toate spitalele sunt la capacitate maximă și nu vorbim doar de cei cu viroze respiratorii.

„Adresabilitatea a fost mult crescută, în ultimele două săptămâni cel puțin. Și în acest weekend au fost multe prezentări, și mă refer nu doar la gripă, ci și la alte infecții virale, infecții cu SARS-CoV-2. Fiind multe prezentări, timpii de așteptare sunt mari. Și probabil că lucrurile nu se vor schimba în zilele care urmează”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al instituției sanitare.

Din păcate, asta înseamnă că zilnic vin în jur de 300 de persoane la camera de gardă, acuzând simptome de gripă și Covid.

„Un dublu față de ceea ce aveam înainte de debutul sezonului rece. Acest număr e comparabil cu ce se întâmpla înainte de pandemie. Jumătate dintre cei care se prezintă ar putea să rezolve cu medicul de familie și ar fi mai corect așa. Cu condiția să-l folosească pe medicul de familie ca un prim filtru ca să-i orienteze. Procentul formelor severe sau critice este mic, comparativ cu ce vedeam în timpul pandemiei, în momentul de început”, a mai spus dr. Marinescu.

Explozie de viroze si raceli dupa pandemia de COVID
Explozie de viroze in Romania

Specialistul a ținut să mai vorbească și despre consumul de antibiotice, care a crescut extrem de mult începând cu pandemia de Covid-19, iar lucrurile nu par să se liniștească.

„Până la urmă, vorbim doar de infecții virale care nu necesită antibiotic nu numai pentru că este frecție la picior de lemn, dar antibioticul înseamnă și reacții adverse, că vom dezvolta rezistență și că, în viitor, când vom avea nevoie de antibiotice pentru infecții bacteriene, nu vom mai avea soluții terapeutice. Antibioticele nu ar trebui luate fără prescripție medicală, ori, din păcate, există soluții care rezolvă achiziția de antibiotice absolut nejustificat”, conchide dr. Marinescu.

În discuție a intervenit și Daciana Toma, medic de familie, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, care a ținut să declare că românii au o reală problemă legată de consumul de antibiotice.

„Mulți pacienți, în momentul în care mă contactează, deja ei au început antibioterapia. Românul are un cult al antibioticelor și ar lua antibiotice pentru orice”, a spus aceasta.

Medicii recomandă ca odată cu apariția primelor semne de infecție respiratorie, tratamentul să fie unul simptomatic, iar cel mai important lucru este ca pacienții să ia legătura cu medicul de familie, înainte de autoadministrarea de antibiotice. În plus, mai sunt recomandate și măsurile profilactice, cum ar fi vaccinările care pot fi făcute la medicul de familie sau chiar adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu alimentaţie adecvată, activitate fizică şi odihnă necesară pentru un sistem imunitar eficient.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...