Prețurile o iau razna, în plin val de viroze. Ministrul Rafila, despre medicamentele care se scumpesc. „Majorarea va avea loc etapizat”

Anca Manolica 10.01.2023, 09:54
Prețurile o iau razna, în plin val de viroze. Ministrul Rafila, despre medicamentele care se scumpesc. „Majorarea va avea loc etapizat”

Vești proaste pentru români. Cresc prețurile la medicamente, în plin val de viroze, când țara noastră este la un pas de a declara epidemie de gripă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că prețurile medicamentelor vor fi majorate în următoarea perioadă. Iată cât de mult se vor scumpi.

Cresc prețurile la medicamente

Medicamentele se vor scumpi, este cel mai recent anunț făcut de ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a spus că prețul acestora va crește în perioada următoare, dar nu a venit și cu un procent exact cu care ar urma să se majoreze. Așadar, creșterea nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat.

„În primul rând, există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț de referință nu e realist pentru că referința e dată de o moleculă care nu există pe piață, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă prețul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic.”, a spus acesta, la Europa FM.

În viziunea ministrului, problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei. Așadar, acesta susține că trebuie să înțelegem faptul că prețul corect al unui medicament este cel care acoperă cheltuielile de producție, „clawback-ul – taxa pe care producătorii o plătesc în funcție de consumul general de medicamente compensate și gratuite”, dar și costurile în contextul economiei și situației energetice actuale.

„Sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc.”, a mai spus ministrul Sănătății.

Cresc prețurile la medicamente
Cresc prețurile la medicamente

Scumpirea va avea loc etapizat

Majorarea nu a fost, deocamdată, estimată în procente, însă se va face etapizat, ținându-se cont și de condițiile generale de inflație.

„Aveam politica prețului cel mai mic. Sunt de acord, atât timp cât produsul există pe piață, pentru că dacă prețul cel mai mic duce la dispariția medicamentului, avem o problemă.

Noi trebuie să avem prețul cel mai mic care permite menținerea unui medicament pe piață.”, a completat ministrul Rafila.

Citește și: Cum explică ministrul Alexandru Rafila lipsa medicamentelor în plină alertă epidemică. Cine este, de fapt, responsabil

Cât despre prețul de referință, specialistul a spus că va fi eliminat, urmând a se discuta despre o nouă politică de preț care să nu mai ducă la dispariția medicamentelor de pe piață”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...