Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut. Care este adevărul despre reacțiile adverse la vaccinul anti-Covid. „Trebuie să vă spun, ca om de sănătate publică”

Stan Filon, Ana Chivu 13.01.2023, 16:21
Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut. Care este adevărul despre reacțiile adverse la vaccinul anti-Covid. „Trebuie să vă spun, ca om de sănătate publică”

Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut că a avut reacții adverse, după vaccinul anticoronavirus. Oficialul a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre efectele adverse apărute după vaccinare și a recunoscut că și el a suferit după a 3-a doză, însă nu a raportat.

Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut că a suferit de reacții adverse, după vaccinare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre vaccinul anticoronavirus și efectele sale secundare. Oficialul a susținut o conferință de presă în care a venit cu cifre legate de reacțiile raportate de români, în perioada vaccinării.

„Trebuie să vă spun, ca om de sănătate publică, reacțiile adverse se înregistrează pentru toate tipurile de vaccin din schema publică de vaccinare și nu numai. Am avut o mică durere, la locul vaccinării, când am făcut doza trei. N-am raportat această reacție pentru că mi s-a părut ceva absolut obișnuit, dar nu este nicio problemă: unii au raportat-o. Este corect să raportăm dacă starea noastră de sănătate este afectată după vaccinare. O mică jenă dureroasă, pentru mine nu a fost o problemă.

Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut ca a suferit de reactii dupa vaccin
Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut ca a suferit de reactii dupa vaccin

„Unii au raportat-o și pe aceasta”

Reacțiile adverse sunt normale în cazul tuturor vaccinurilor. Contează ca proporția să fie una cât mai mică. Durere la locul administrării nu cred că este o problemă, dar unii au raportat-o și pe aceasta”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a completat că „eu mă vaccinez, în fiecare an, împotriva gripei și m-am vaccinat și împotriva COVID-19”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit DCMedical.

Medicul a vorbit și despre raportarea făcută de Institutul Național de Sănătate Publică în ceea ce privește efectele adverse raportate după vaccinul COVID. 

„Deci la 1.000 de vaccinuri a apărut o reacție adversă, nu e ceva neașteptat, neobișnuit. Dacă cumulăm toate reacțiile adverse, ajungem la doar 3 reacții adverse la 1 milion de vaccinuri. Nu este o cifră care să descurajeze în vreun fel vaccinarea, nu putem spune că reacțiile adverse au fost mai numeroase, mai grave, decât la vaccinul gripal, sezonier. Nu am avut înregistrate decese din cauza vaccinării și acesta este cel mai important lucru”, a completat ministrul Alexandru Rafila, în cadrul conferinței de presă.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și până la sfârșitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacții adverse post vaccinare (RAPI) dintre care 17.567 (89.1%) au avut manifestări generale. Rata RAPI (reacții adverse post vaccinale) la 1000 doze produse vaccinale administrate in perioada 27.12.2020-02.01.2021 a avut o valoare crescuta pentru Astra Zeneca (7.2 la 1000 de doze administrate), fiind urmata de rata vaccinul Moderna (2.4 la 1000 de doze administrate), iar pentru produsele vaccinale Comirnaty si Johnson&Johnson ratele la 1000 de doze administrate au fost sub 1.

Cele mai importate cazuri au fost diagnosticate cu raport:

  • manifestări aparat cardio-vascular: 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită și un caz cu mio-peridardită;
  • tulburări hematologice: 16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică;
  • sistem nervos: 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască si 1 caz sindrom Guillain Barre;
  • sistem imunologic: 424 cazuri cu reacții alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic.

Tudor Ciuhodaru, un alt medic celebru din România, are cu totul o altă părere legată de vaccinul anti-coronavirus. Acesta spune că vaccinarea a fost, de fapt, „cel mai mare experiment medical din istoria planetei! Lucrurile sunt grave!”. În plus, cere să se vorbească despre morțile subite!

„Am avut dreptate. Ni s-a vândut o chestie ca fiind sigură și eficientă. Cine răspunde pentru aceste informații ascunse, cine răspunde pentru morți? În Italia se acordă deja despăgubiri, există un fond de 250 de milioane de euro. Cine răspunde pentru morțile subite, că tot nu se vorbește de ele. Eu am votat contra pașaportului digital, care condiționa dreptul la educație și sănătate. Cine răspunde? Lucrurile sunt grave, e doar vârful aisbergului. Am asistat la cel mai mare experiment medical din istoria planetei”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...