Se schimbă legea. Președinții sindicatelor și patronatelor nu mai pot fi și membri de partid

Mihnea Tălău 10.02.2022, 14:55
Se schimbă legea. Președinții sindicatelor și patronatelor nu mai pot fi și membri de partid

O propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat, dacă va deveni lege, va face ca liderii organizațiilor sindicale și patronale să nu mai poată fi membri ai partidelor politice pe toată durata exercitării mandatului. În politica românească, în ultimii ani, foarte mulți sindicaliști au intrat și în politică fiind parlamentari, chiar și miniștri.

Cu o astfel de problemă, de politician-sindicalist, s-au confruntat bucureștenii în timpul grevei STB, în care liderul sindical, Vasile Petrariu, era membru de partid, mai mult și Consilier General la Primăria Municipiului București.

Cine câștigă din greva STB
Cine câștigă din greva STB

Astfel, independenţa acestora şi a organizaţiei pe care o reprezintă sunt puse la îndoială, fiind decredibilizată activitatea organizației, scrie avocatnet.ro.

Persoanele cu funcții de conducere în sindicate și patronate nu pot fi și în partid

În fapt, propunerea de la Senat urmărește completarea Legii nr. 62/2011 pentru dialogul social, prin includerea unor lămuriri care să prevadă că persoanele alese în funcția de conducere a organizațiilor sindicale și patronale nu mai pot avea calitatea de membru de partid.

„Persoanele alese în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu pot avea calitatea de membru al unui partid politic pe durata exercitării mandatului”, se arată în textul propunerii de modificare a statutului pentru sindicate și patronate.

Cu toate că la momentul actual legea dialogului social prevede în mod expres că organizaţiile sindicale nu pot desfăşura activităţi cu caracter politic, iar greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice, organizațiile sindicale au fost adesea folosite în scopuri politice”, se arată în expunerea de motive a propunerii.

Sindicaliști „celebri” și în politică

Conform statutului, un sindicat  este constituit în scopul apărării drepturilor și promovării intereselor lor profesionale, economice și sociale în relația cu angajatorul.

De fapt, rolul organizațiilor sindicale este acela de a apăra drepturile membrilor lor, ce decurg din legislația muncii, statutele funcționarilor publici, contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă, precum și din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, în fața instanțelor judecătorești, organelor de jurisdicție, a altor instituții sau autorități ale statului, prin apărători proprii sau aleși.

Lista de politicieni sindicaliști „celebri” poate fi completată cu Miron Mitrea, Victor Ciorbea, Liviu Pop, Ion Rădoi, Dumitru Chiriță, sau acum Dumitru Coarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...