Protest cu deșeuri în fața ambasadei României la Budapesta. Care au fost nemulțumirile vizate

Elena Avramescu 25.04.2022, 14:24
Protest cu deșeuri în fața ambasadei României la Budapesta. Care au fost nemulțumirile vizate

Scene neașteptate în fața Ambasadei României de la Budapesta, unde s-a organizat un protest cu deșeuri. Trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik au protestat în fața instutuției din cauza faptului că râurile transportă în Ungaria deşeuri din România. Ministrul Mediului, Tanczos Barna a spus că protestul este al unui partid extremis, dar recunoaște că există o problemă în acest sens, dar care este pe cale să fie rezolvată.

De ce s-a organizat un protest cu deșeuri în fața ambasadei României la Budapesta

În plus, aceștia au spus că “vecinii noştri români ne poluează şi ne otrăvesc viitorul pe o lungime de câteva sute de kilometri și nu numai că dăunează mediului, dar implică cheltuieli majore din partea autorităţilor din Ungaria”.

Reprezentanții partidului Jobbik au notat că, în ciuda faptului că au încercat să discute cu ministrul Mediului, Tanczos Barna nu le-a oferit niciun un răspuns. Barna este membru UDMR, partid cu care Jobbik are o relație extrem de rece, iar UDMR susține puternic partidul maghiar aflat la guvernare.

De ce s-a organizat un protest cu deseuri in fata ambasadei Romaniei la Budapesta
Protest in fata ambasadei Romaniei la Budapesta

„Nu comentez partea politică a acțiunii, Jobbik e Jobbik, toată lumea știe cine sunt ei. Anul trecut, am început o serie de întâlniri cu ministrul Agriculturii și cu cel de Externe din Ungaria. Am promis că vom implementa un sistem de colectare a deșeurilor plutitorare. Deja 3 astfel de sisteme sunt în funcțiunie. Alte 4 sunt licitate să fie instalate anul acesta, iar alte 4 vor ajunge anul viitor. Vom avea și amenzi care să îi descurajeze pe cetățenii care fac astfel de acțiuni.

Am lansat o campanie de conștientizare una dintre ele este „Curățăm România”, proiect în care conștientizăm opinia pubică de faptul că depinde de noi cum arată apele noastre. Această campanie a dus la colectarea a peste 130 tone de deșuri doar la zona de graniță a apelor noastre.

Azi, dacă trecem peste aceste râuri nu vedem aceeași mizerie ca anul trecut. Nu se pune problema deschiderii unei anchete. Am abordat diplomatic și tehnic această problema, am stabilit pașii ce trebuie urmați, am anunțat și partea maghiară. Este un plan bine stabilit, problema va fi rezvolată”, a declarat ministrul Mediului la Realitatea PLUS.

În 2021, ape de mină nefiltrate au ajuns în râul Băiţa, un afluent al Someşului, iar la acel moment, Administraţia Naţională Apele Române a anunţat că poluarea cu ape de mină, produsă pe rîul Băiţa, judeţul Maramureş, a ajuns până în Someş, unde unda de poluare s-a extins până la graniţa cu Ungaria. Acest incident a stârnit reacţii negative din Ungaria.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...