Bucureștiul este sufocat de deșeurile toxice arse ilegal la marginea orașului, mai ales cabluri electrice, cauciucuri și resturi ce provin din dezmembrări auto. Ministerul Mediului a dat vina pe vreme pentru nivelul ridicat de poluare a aerului înregistrat în Capitală.
Primăria Municipiului București a transmis că polițiștii locali ai Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control Bucureşti (DGPLCB), însoţiţi de Anamaria Gram, consilier general şi membru în Comisia de Ecologie, au descoperit vineri mai multe zone de la marginea Capitalei cu acumulări masive de deşeuri.
Mai multe terenuri de la marginea Bucureștiului erau folosite ilegal pentru depozitarea și arderea ilegală a unor mari cantități de deșeuri toxice, în special resturi provenite din dezmembrări auto, cabluri electrice și cauciucuri. Descoperirea a fost făcută cu ocazia unor acţiuni de combatere a poluării aerului în Capitală.
Aceste terenuri se află în zone nepopulate de la marginea Capitalei, la care se ajunge pe drumuri neasfaltate, aproape impracticabile. Arderile ilegale au loc mai ales noaptea, astfel încât să fie imposibilă depistarea lor.
În timpul acestor arderi ilegale sunt eliberate în aer substanțe chimice în forma unor compuși deosebit de toxici pentru oameni și pentru mediul înconjurător. În prezent, polițiștii lucrează pentru identificarea și ulterior sancționarea vinovaților.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pe de altă parte, recent, după ce nivelul de poluare a aerului în București și Ilfov a atins un nivel record, Ministerul Mediului a transmis un comunicat de presă în care a dat vina pe vreme.
Mai exact, reprezentanții instituției au explicat că slaba calitate a aerului din București, dar și din alte orașe din țară, este cauzată de o lipsă a vântului, de direcția de deplasare a aerului de sus în jos, de presiunea atmosferică ridicată și de formarea unui strat de inversiune termică.
„Efectul a fost cel al unui capac care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții”, a transmis Ministerul Mediului, precizând că s-au înregistrat creșteri de concentrații de poluanți atmosferici în județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș, Neamț, București și Ilfov.
În Capitală, concentrațiile particulelor în suspensie PM10 si PM2.5 au dus la stabilirea indicilor specifici „rău” și „foarte rău” pentru ultimele 24 de ore, potrivit sistemului de codificare folosit pentru informarea publicului referitor la calitatea aerului. Miercurea trecută, valorile maxime admise pentru particulele mai mici de 2,5 microni au fost depășite în București și Ilfov.
Potrivit estimărilor Agenţiei europene pentru mediu, în România mor prematur în fiecare an 29.000 de oameni din cauza unor probleme de sănătate ce sunt provocate de poluare.