Râul Prahova, poluat după incidentul petrecut la staţia de epurare de la Sinaia? Ce spun reprezentaţii Apelor Române

Elena Avramescu, Cristi Ionică 23.02.2021, 14:02
Râul Prahova, poluat după incidentul petrecut la staţia de epurare de la Sinaia? Ce spun reprezentaţii Apelor Române

Râul Prahova, poluat? Luni seara, pe 22 februarie, pe pagina de Facebook a Apelor Române s-a spus că, în urma incidentului de la Sinaia, ape uzate neepurate au ajuns în râul Prahova. Însă acum operatorul de apă-canal Hidro Prahova susţine că râul Prahova nu a fost poluat după acel incident, potrivit unui comunicat de presă transmis marţi.

Râul Prahova, poluat după incidentul petrecut la staţia de epurare de la Sinaia?

Se pare că structura de beton a bazinului decantor primar în funcţiune a cedat din senin în noaptea de duminică spre luni, dar apele uzate nu au ajuns în râul Prahova, după cum au anunţat, inișial, reprezentaţii Apelor Române.

În cursul nopţii de 21.02, în jurul orei 1,00, structura de beton a bazinului decantor primar în funcţiune a cedat, prin fisurarea şi apoi prăbuşirea unui perete, care avea o structură degradată şi urma să fie demolat. Apele uzate din interiorul bazinului decantor primar se află stocate temporar în amplasamentul din incinta Staţiei de epurare, fără ca emisarul (râul Prahova) să fie poluat.

Societatea Hidro Prahova a informat Apele Române referitor producerea acestui incident imediat după ce a primit o comunicare oficială în acest sens din partea antreprenorului şi a efectuat evaluarea de risc cu privire la impactul asupra factorilor de mediu apă-sol. Potrivit primelor evaluări, de la momentul producerii incidentului şi până la anunţul oficial către autorităţile de control, factorii de mediu nu au fost afectaţi, iar apele uzate au fost stocate în perimetrul staţiei, precizează sursa citată.

Raul Prahova poluat
Raul Prahova poluat

Astfel, documentul emis de echipa de inspecţie de la Apele Române arată că, atunci când s-a efectuat controlul, nu au fost semnalate elemente de poluare, totuși s-ar recoltat probe de apă, care urmează să fie analizate în Laboratorul de calitate a apelor din cadrul SGA Prahova, dar şi de către beneficiar, printr-un laborator acreditat.

Potrivit măsurilor dispuse prin Nota de Constatare emisă de Administraţia Naţională Apele Române, societatea Hidro Prahova SA va monitoriza zilnic calitatea apei uzate evacuate în râul Prahova şi va înainta rapoartele de încercare către SGA Prahova. Până la data de 9 martie 2021, reprezentanţii Hidro Prahova, precum şi antreprenorul, vor realiza lucrări în vederea asigurării treptei de epurare prevăzută de autorizaţia de gospodărire a apelor în vigoare.

Orice eveniment din Staţia de epurare care poate afecta calitatea apei râului Prahova va fi adus imediat la cunoştinţa SGA Prahova, aşa cum s-a întâmplat şi până în prezent. Cu privire la contextul în care acest incident s-a produs şi impactul de mediu, facem precizarea că societatea Hidro Prahova SA a considerat că orice comunicare poate fi asumată după evaluarea completă a situaţiei, pentru o informare publică corectă, sgăsim notat în comunicatul Hidro Prahova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...