Pensii 2020. Ce se va întâmpla dacă pensiile vor crește cu 40%. ”Își vor pierde casele”

Iancu Andreea 23.09.2020, 15:01
Pensii 2020. Ce se va întâmpla dacă pensiile vor crește cu 40%. ”Își vor pierde casele”

În timp ce ziua alegerilor se apropie și lupta de clasă se ascute. Iar subiectul pe care mizează acum opoziția este promisiunea că pensiile vor crește cu 40%. Deși acesta ar reprezenta un motiv de bucurie pentru mulți români, pentru alții ar putea fi o problemă pentru viitor. Este evident că pensionarii au nevoie de venituri crescute, însă majorarea pensiilor poate aduce România într-o situație dificil de gestionat din punct de vedere economic în următorii ani.

Ce dezastru economic avem de înfruntat dacă pensiile vor crește cu 40%

Pentru că ne află în campanie electorală, principalul partid de stânga se luptă cu toate armele pentru a pune mâna pe câteva voturi la alegerile locale 2020. Astfel, PSD promite românilor că se va lupta pentru ca pensiile să crească cu 40%. Deși acest lucru periclitează grav economia țării. Iar explicațiile vin din partea Ministrului de Finanțe. Florin Cîțu a explicat la ce trebuie să ne așteptăm în urma majorării veniturilor pensionarilor.

Unul dintre aspectele pe care le punctează Cîțu îl reprezintă calificarea României drept stat nerecomandat pentru investiții. Iar de aici lucrurile s-ar rostogoli asemenea unei table de domino. Falimentele ar apărea pe bandă rulantă, românii și-ar pierde casele luate în urma creditelor ipotecare din cauza dobânzilor, iar inflația ar duce la o recesiune colosală.

„Daca legea criminală votată de PSD intră măcar o secundă în vigoare, toate agenţiile de rating o să retrogradeze instantaneu România la categoria junk (nerecomandată investiţiilor). Acolo nu se judecă în termeni de populism sau nu, ci în termeni matematici şi economici.

Ce înseamnă această retrogradare imediată? Înseamnă un risc de a nu mai putea finanţa deficitul bugetar decât la costuri exorbitante şi dobânzi din nou foarte mari pentru toti românii, pentru populaţie şi pentru firme. Va însemna falimente pe bandă rulantă, români care-şi vor pierde casele luate pe credit, o inflaţie galopantă şi o recesiune probabil mai mare decât cea din 2009”, a spus Cîţu pentru economica.net.

Florin Cîțu, îngrijorat de promisiunea că pensiile vor crește cu 40%
Florin Cîțu, îngrijorat de promisiunea că pensiile vor crește cu 40%

PSD, promisiuni electorale care afectează economia țării

Cu toate acestea, goana după voturi și actele de populism sunt ultima carte jucată de PSD înaintea alegerilor. Marți, 22 septembrie, parlamentarii au votat creșterea pensiilor cu 40%. De asemenea, tot Parlamentul a adoptat o parte dintre amendamentele aduse de PSD la rectificarea bugetară, care stabilea majorarea cu doar 14% a veniturilor pensionarilor.

Și pentru că trebuie să își pună la bătaie toate armele, partidul de stânga a lansat și alte promisiuni. Printre acestea se numără creșterea salariilor pentru profesori și oferirea unui stimulet de risc în contextul pandemiei. De asemenea, nici primarii nu au fost uitați. În ciuda faptului că pandemia a adus o criză în plus României, PSD promite creșteri la bugetul primăriilor.

Creșterea veniturilor nu poate aduce vești bune decât pentru consum. În rest, România ar ajunge la un deficit bugetar de peste 10%, reușind să se finanțeze doar din împrumuturi. Cu investițiile anulat, țara noastră nu va avea un viitor strălucit. În ciuda explicațiilor, cu cifrele în față, liberalii nu au altă soluție decât să conteste aceste măsuri la CCR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...