România va avea cel mai mare deficit bugetar din UE. Cifrele dezastrului anticipat de Comisia Europeană

Raluca Juncu 06.05.2020, 14:48
România va avea cel mai mare deficit bugetar din UE. Cifrele dezastrului anticipat de Comisia Europeană

Previziunile economice indicate de Comisia Europeană arată că toate economiile Uniunii Europene vor suferi efecte negative majore, generate de pandemia de COVID-19. Redresarea economică a fiecărui stat membru va depinde nu numai de evoluția pandemiei în țara respectivă, ci și de structura economiei și de capacitatea de reacție prin politici de stabilizare.

Prognoze nefavorabile de la Comisia Europeană, pentru România

Comisia Europeană a publicat un raport cu previziunile revizuite pentru anul 2020. Potrivit documentului, în România, PIB-ul va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021. Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de un procent de 3,1% în 2021, în timp ce rata șomajului va ajunge la 6,5% în 2020 și la 5,4% în 2021.

sursa foto: captură foto/ec.europa.eu
sursa foto: captură foto/ec.europa.eu

În ceea ce privește deficitul bugetar, acesta este estimat să ajungă, în acest an, la 9,2%, urmând ca, în 2021 să atingă un maxim record de 11,4%, când va rămâne cel mai mare din toată Uniunea Europeană, arată datele furnizate Comisia Europeană. 

Consumul privat ar urma să scadă cu 6,2%, la nivel local, în 2020, comparativ cu anul 2019. Acest aspect va genera sfârșitul unui ciclu de creştere economică, dat fiind faptul că majorările economiei românești s-au bazat pe consum. Din acest motiv, un stat cu o astfel de economie nu va putea galopa către creștere la nesfârșit.

În ceea ce privește economia întregii Uniunii Europene, aceasta este preconizată să se contracte cu aproximativ 7 % în 2020 și va crește cu circa 6 % în 2021. Există, de asemenea, riscul ca pandemia să declanșeze schimbări mai drastice și cu caracter permanent ale atitudinilor față de lanțurile valorice globale și cooperarea internațională, fapt care ar afecta economia europeană, foarte deschisă și interconectată. Totodată, pandemia ar putea lăsa sechele permanente prin falimente și pagube pe termen lung aduse pieței forței de muncă.

„Europa se confruntă cu un șoc economic fără precedent de la Marea Depresiune încoace. Atât amploarea recesiunii, cât și capacitatea de redresare vor fi inegale, condiționate de rapiditatea cu care pot fi ridicate măsurile de izolare, de importanța unor servicii precum turismul în fiecare economie și de resursele financiare ale fiecărei țări. Aceste diferențe constituie o amenințare pentru piața unică și pentru zona euro, însă ele pot fi atenuate prin acțiuni comune și decisive la nivel european. Trebuie să facem toate eforturile pentru a înfrunta această provocare”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

Urmăriți Impact.ro și pe