Pandemia nu ne iartă nici economic. Prețurile care continuă să crească pentru a cincea lună consecutiv

Iancu Andreea 06.11.2020, 09:47
Pandemia nu ne iartă nici economic. Prețurile care continuă să crească pentru a cincea lună consecutiv

Într-o perioadă tot mai dificilă, nici economia nu stă prea bine. Cu măsuri restrictive și numeroase persoane rămase fără loc de muncă, prețurile crescute la raft sunt exact cireașa de pe tort. Din păcate, pandemia a afectat sectorul economic, iar acest lucru se remarcă în buzunarele tuturor.

Prețurile la alimente, în creștere, pentru a cincea lună

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut și în luna octombrie. Astfel, acesta înregistrează o creștere consecutivă în ultimele cinci luni, potrivit Reuters. Acest index (Food Price Index) măsoară modificările prețurilor înregistrate la un coș de alimente, care include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna octombrie, indicele a atins valoarea de 100,9 puncte, după ce luna septembrie înregistra 97,8 puncte, conform Agerpres. Potrivit specialiștilor, după șocul generat de pandemie, prețurile încep să își revină. Cu toate acestea, situația exporturilor, dar și vremea influențează creșterile de prețuri înregistrate în ultimele luni.

Prețurile la raft au crescut din mai multe motive foto - Pexels
Prețurile la raft au crescut din mai multe motive
foto – Pexels

Cu cât au crescut prețurile alimentelor

Prețurile cerealelor au crescut potrivit FAO cu 7,2% în luna octombrie, în comparație cu luna septembrie. În urmă cu un an de zile, în aceeași lună a fost raportată o valoare a prețurilor cu 16,5% mai mică.

„Această creștere a fost susținută în principal de prețurile la grâu, pe fondul reducerii disponibilităților de export, condițiilor slabe din Argentina și vremii secetoase care afectează însămânțările cu grâu de iarnă în Europa, America de Nord și regiunea Mării Negre”, a explicat FAO.

Și prețurile la zahăr au urcat cu 7,6%, în comparație cu luna septembrie. Aceste valori au fost influențate de o producție mai mică în Brazilia și India, cei doi producători de pe primele locuri la nivel mondial.

De asemenea, lactatele au înregistrat și ele prețuri mai mari cu 2,2%, în comparație cu luna precedentă. În special brânza a înregistrat creșteri în cadrul acestui sector.

În luna octombrie, prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8%. Acest lucru este valabil datorită unor cotații mai mari ale uleiurilor de palmier și soia.  Totuși, prețul la uleiul de rapiță a mai scăzut, având în vedere cererea incertă în Uniunea Europeană, în contextul pandemiei de Covid-19.

Pe de altă parte, prețul cărnurilor a scăzut cu 0,5%, în comparație cu luna precedentă. Potrivit FAO, această evoluție a fost influențată de scăderea prețurilor la carne de porc, ca efect al restricțiilor la importuri din partea Chinei pentru carnea de porc din Germania. Nemții au descoperit mai multe cazuri de pestă porcină africană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...