S-a întamplat chiar azi și îi vizeaza pe cei cu centrale de apartament. Ce se întâmplă cu prețurile la gaze

Mirabela Vasile 06.10.2020, 15:24
S-a întamplat chiar azi și îi vizeaza pe cei cu centrale de apartament. Ce se întâmplă cu prețurile la gaze

Ce se întâmplă cu prețurile la gaze. Trendul ascendent al pieței de gaze naturale are evoluții pozitive în cursul trimestrului trei. Volumul tranzacțiilor finalizate pe platformele ale BRM la sfârșitul lunii septembrie a depășit 36Twh. Totodată, volumul trimestrului trei a depășit cu mult volumele cumulate ale primelor două trimestre ale anului.

Ce se întâmplă cu adevărat cu prețurile la gaze. Românii trebuie să știe asta

Principalul motiv îl reprezintă liberalizarea piețelor. La asta se adaugă posibilitatea tranzacționării la prețuri reale și rezultate din întâlnirea cererii cu oferta. Acest lucru a sporit interesul pentru operațiuni în regim bursier. Prețurile medii ponderate pentru cantitățile livrate în acest interval au scăzut drastic. Astfel, de la peste 105lei/Mwh la începutul anului s-a ajuns la 65-68lei/Mwh la nivelul lunii septembrie. Efectele pandemiei și reducerea prețurilor la nivel mondial au auvt și ele un cuvânt de spus. Însă voluția la nivelul întregului an arată că motivele sunt cu totul altele.

“O noutate a acestei perioade a constituit-o introducerea regimului GRP ( „gas release program” ), măsură lăudabilă în sine dar, în opinia noastră, numai un prim pas spre regimul normal bursier, acela de formator de piață ( „market maker” ). Noul regim însă, din punct de vedere al impunerii volumelor tranzacționate este mai redus decat cel precedent, obligațiile de tranzacționare pentru participanții la piață fiind inlocuite cu cele de ofertare, obligații ce se concretizează extrem de rar în tranzacții efective. Aceste lucruri ne îndreptățesc să afirmăm că dinamica pozitivă a volumelor tranzacționate se datorează liberalizării și creșterii maturității pieței, având ca protagoniști principalii jucători, și în mod special, producătorii. Demonstrația acestei afirmații este dată de volumele tranzacționate, mult mai mari decât cele impuse de regimul GRP”, arată BRM, potrivit Economica.

Ce s-a petrecut cu preturile la gaze
Ce s-a petrecut cu preturile la gaze

Ce s-a întâmplat la nivel mondial cu prețurile gazelor

Pe plan internațional, intervalul cu prețurile cele mai scăzute a fost cel al verii. Și asta până spre începutul lunii august. Totodată,  începând cu luna septembrie acestea s-au majorat cu peste 50%. În același timp, prețurile pe piața locală au început să scadă pe perioada de vară, scădere ce însă a continuat  și în luna septembrie, contrar celor internaționale. De altfel, diferențtedintre prețurile bursei central-europene CEGH și cele înregistrate pe BRM au început să scadă. De aceea, începând cu luna septembrie chiar s-au inversat: gazul natural cumpărat pe piața locală este mai ieftin decât cel central-european.

Totodată, prețul de 68lei/Mwh, calculat de ANRE pentru consumatorii finalis-a dovedit a fi mult mai mare. Și asta față de prețul pieței pentru o bună perioadă de timp.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe