Cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut. Fructele încep să devină alimente de lux

Mihai Roșoiu 13.10.2020, 12:05
Cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut. Fructele încep să devină alimente de lux

Prețurile au crescut considerabil în anul 2020. Recentele studii realizate în piața românească arată că oamenii cheltuiesc sume mult mai mari pentru anumite produse. Lista scumpirilor este considerabilă, dacă ne raportăm la anul trecut. Alimentele se numără printre produsele pe care cheltuim cei mai mulți bani.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,1%, a anunțat Institutul Național de Statistică.

Cât de mult a crescut prețul fructelor în 2020

INS a oferit un răspuns concret referitor la cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut.

Față de septembrie 2019 prețurile produselor alimentare au crescut cu 4,96%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,62% iar serviciile cu 2,89%.

Spre deosebire de alte perioade, cele mai mari creșteri de prețuri au avut loc, față de decembrie 2019, la produse de panificație (4,24%), făină (7,12%), mălai (4,58%), la fructe și conserve din fructe, cu peste 10%, la citrice cu 15,9%, se arată într-un comunicat INS, citat de Mediafax.

Cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut
Cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut

Așa cum se poate observa, vedetele scumpirilor sunt fructele. Prețurile acestora le-au transformat în adevărate produse de lux, românii fiind nevoiți să scoată din buzunar sume considerabile. Recomandate de medici în orice perioadă a anului, fructele sunt cumpărate în cantități mult mai mici din cauza prețului.

Alimentele ale căror prețuri au scăzut în 2020

Dacă am vorbit despre cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut, există și vești bune. Unul dintre cele mai apreciate alimente de către români are un preț mai mic decât cel din 2019. Este vorba despre cartof. În ultimii ani, prețul cartofilor exploda în această perioadă a anului, situație care nu s-a mai repetat de data aceasta.

Datele oficiale indică o scădere considerabilă a acestei legume, mai exact cu 30%. Astfel, românii vor cheltui mult mai puțin pentru a achiziționa cartofii atât de apreciați.

Scăderi de prețuri au mai fost înregistrate și la alte produse. Dacă vorbim despre cele alimentare, aici trebuie menționate ouăle. Prețul acestora e ceva mai mic decât cel din 2019.

Cum s-a modificat prețul combustibilului în 2020

Pentru că am aflat cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut, trebuie să remarcăm și o îmbunătățire a situației la un alt capitol important.

Cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut
Cât de mult au crescut prețurile în 2020 față de anul trecut

Același Institut Național de Statistică indică faptul că prețul combustibilului s-a diminuat în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Scăderi de prețuri au mai fost înregistrate la energie electrică, gaze, precum și la energie termică.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2018 – septembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,0%

Urmăriți Impact.ro și pe