O femeie, pentru prima oară pe o bancnotă din România. Va fi pusă în circulaţie chiar în această toamnă

Ioana Bucur 25.09.2021, 23:46
O femeie, pentru prima oară pe o bancnotă din România. Va fi pusă în circulaţie chiar în această toamnă

Moment unic în istoria țării noastre. O femeie va fi, pentru prima oară, pe o bancnotă din România. După „multe amânări”, va fi pusă în circulație chiar în această toamnă.

O nouă bancnotă va fi pusă în circulație, marcând o premieră pentru România

Vom avea o femeie, pentru prima oară pe o bancnotă din România! După amânări de aproape un an și jumătate, următoarele luni vor aduce o premieră absolută pentru țara noastră.

Banca Națională a României (BNR) intenționa, încă din anul 2020, să pună în circulație bancnota de 20o de lei, pe care va fi chipul Ecaterinei Teodoroiu. Proiectul ar putea deveni realitate, chiar în această toamnă, a anunțat europarlamentarul Corina Crețu.

Demersul, spune europarlamentarul, este rezultatul eforturilor și perseverenței Janinei Nectara, cea care a inițiat șu susținut campania „Femei pe bancnote”, prin care Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 200 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania „Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 200 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu”, a scris Corina Crețu, pe Facebook.

O femeie, pentru prima oară pe o bancnotă din România

„România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”

Proiectul este un pas uriaș pentru recunoașterea contribuției substanțiale a femeilor în diferite momente ale istoriei României.

„Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, a conchis Corina Creţu.

Consiliul de Administrație BNR a catalogat inițiativa de promovare a imaginii unei femei pe o bancnotă ce va circula în rândul românilor ca fiind un demers ce răspunde unui interes public legitim, „de promovare a personalităților feminine”, care a găsit o largă susținere în societatea românească.

BNR a răspuns pozitiv şi trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...