La ce este bună bancnota de zero euro, lansată la începutul anului în Europa. E foarte căutată, deși nu ți-o primește nimeni la magazin

Cristian Cojocaru 02.02.2021, 20:01

Moneda euro a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2002, fiind disponibilă în șapte valori. Ceea ce nu știu mulți însă este faptul că, există chiar și bancnota de zero euro. Cu aceasta nu se poate achiziționa nimic deși valoarea sa este una foarte mare.

Bancnota de zero euro este la foarte mare căutare

Moneda euro are gravate fețe diferite în funcție de statele care le-au adoptat. Bancnota însă, are aceeași grafică în fiecare țară membră în care se folosește deja moneda de schimb. Tema pentru bancnote este reprezentată de arhitectura europeană. Astfel, pe partea din față a bancnotelor sunt printate ferestre și uși, în timp ce pe verso sunt printate poduri care reprezintă legătura dintre statele membre.

În realitate însă, aceste cosntrucții nu există. Motivul pentru care s-a luat această decizie este pentru a nu crea neînțelegeri între țări, sub ideea de a avea una dintre construcțiile naționale reprezentate pe bancnota la nivel european, astfel că ar părea privilegiate. Mulți nu știu însă că există și bancnota de zero euro.

Această bancnotă fără valoare, este una specială în Uniunea Europeană. Deși nu se poate face nici o achiziție cu ea, valoarea bancnotei poate atinge prețuri imense. Ideea de a printa astfel de bancnote suvenir aparține francezului Richard Faille. În 2015 a printat astfel de bancnote pentru a promova turismul în Franța.

Bancnotele reprezintă un suvenir și celebrează sportul european, în cazul bancnotei cu stadionul din Duisburg, Germania
Bancnotele reprezintă un suvenir și celebrează sportul european, în cazul bancnotei cu stadionul din Duisburg, Germania

Ideea a devenit producție a Băncii Centrale Europene

Trei ani mai târziu, în 2018, această idee a fost luată de către Banca Centrală Europeană care a produs o serie de bancnote de zero euro. Inițial, o astfel de bancnotă a fost vândută contra sumei de 2,50 de euro. Valoarea acestora a crescut considerabil în momentul în care au devenit obiecte de colecție.

La mare căutare printre colecționarii din întreaga lume, aceștia ajung să plătească sume considerabile pentru a deține o anumită bancnotă din colecție. Acești bani nu sunt falși, fiind emiși de BCE și produși exact ca oricare altă bancnotă, cu holograme și filigrane. Bancnotele reprezintă un suvenir și comemorează evenimente istorice din Europa precum căderea Zidului Berlinului sau celebrarea sportului european, în cazul bancnotei cu stadionul din Duisburg, Germania.

Fiecare bancnotă în parte este unică pe baza seriei și numărului de identificare. Totuși, dacă deții o astfel de bancnotă, te vei afla în imposibilitatea de a cumpăra ceva cu ea. Fiecare model în parte este tipărit în cantități limitate, unii colecționari ridicând miza pentru a deține o astfel de bucată.

Urmăriți Impact.ro și pe