O bancnotă ar putea fi interzisă în Europa. Care este motivul, de fapt

Ana Anitoiu 21.09.2021, 09:47
O bancnotă ar putea fi interzisă în Europa. Care este motivul, de fapt

O bancnotă ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Un grup condus de ministrul de Finanțe al Olandei, Wopke Hoekstra, cere ca aceasta să fie scoasă din circulație, precum și să fie impusă o limită în privința plăților în numerar.

Ce bancnotă ar putea fi interzisă

Conform oficialului olandez, bancnota de 500 de euro ar trebui să fie interzisă. Banca Centrală Europeană a luat deja decizia de a nu o mai emite. Însă, încă mai sunt în circulaţie aproximativ 400 de milioane de astfel de bancnote, în valoare totală de 200 de miliarde de euro.

Potrivit ministrului olandez de Finanțe, mai multe țări, precum Italia, Spania, Franța și Belgia îi susțin planul referitor la bancnota de 500 de euro, precum și pe cel referitor la plățile în numerar. Fiecare dintre acestea își va putea alege propriul plafon.

O bancnota ar putea fi interzisa in Europa. Care este motivul, de fapt
Bancnote de 500 de euro

Care este motivul pentru care bancnota ar putea fi interzisă

Propunerea ministrului olandez de Finanțe cu privire la interzicerea bancnotei de 500 de euro are ca scop prevenirea spălării banilor şi a altor activităţi infracţionale. Aceasta în contextul în care specialiștii au semnalat că bancnota este folosită mai ales pentru tranzacţii ilegale.

“Analiştii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro”, a explicat Theo Akse, fost lider al organismului de combatere a spălării banilor.

Cum vor fi afectați consumatorii obișnuiți

Ministrul olandez al Finanțelor a precizat că această schimbare nu-i va afecta pe consumatorii obișnuiți. De altfel, oficialul consideră că nici limitarea plăților în numerar la 3.000 de euro în Țările de Jos nu le va face probleme acestora.

Potrivit ministrului Wopke Hoekstra, consumatorii obișnuiți plătesc foarte rar în numerar sume mai mari de 1.000 de euro pe teritoriul Olandei.

Situația bancnotelor euro contrafăcute

La începutul acestui an, Banca Centrală Europeană a anunțat că, în anul 2020, au fost retrase din circulaţie 460.000 de bancnote euro contrafăcute. Astfel, a fost atins un nivel minim istoric în raport cu volumul bancnotelor aflate în circulaţie.

Potrivit datelor BCE, a fost înregistrată o scădere de 17,7% faţă de anul 2019. Cel mai mare număr de contrafaceri a fost în continuare pentru bancnote de 20 și de 50 de euro.

Banca Centrală Europeană a transmis că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este foarte redusă, deoarece numărul lor rămâne scăzut în raport cu cele peste 25 de miliarde de bancnote euro ce sunt în circulaţie.

De-a lungul anului 2020, au fost depistate 17 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice în circulaţie. Adică un nivel minim istoric.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...