Klaus Iohannis, declaraţii după participarea la două reuniuni importante. Ce a cerut pentru România de la NATO

Ioana Bucur 25.02.2022, 21:40
Klaus Iohannis, declaraţii după participarea la două reuniuni importante. Ce a cerut pentru România de la NATO

În urma participării de vineri la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din statele membre NATO, convocată în contextul atacurilor armatei Rusiei pe teritoriul Ucrainei și a creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice, Klaus Iohannis subliniat importanţa accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România.

Klaus Iohannis, declaraţii după participarea la două reuniuni importante

Vineri după-amiază, președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, în format virtual. Întâlnirea a fost cerută pe fondul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

La reuniune au mai participat preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Am participat astăzi la două reuniuni importante, Summitul Formatului București 9, pe care l-am organizat împreună cu Președintele Poloniei, și Summitul NATO, convocate în urma agresiunii armate nejustificate, ilegale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Administrația Prezidențială a transmis că discuțiile au vizat impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.

S-a vorbit despre poziţionarea şi răspunsul NATO la această agresiune, considerată cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii europene din ultimele decenii, inclusiv din perspectiva consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare.

Klaus Iohannis, declaraţii după participarea la două reuniuni importante. Ce a cerut pentru România de la NATO
Klaus Iohannis

„Noi, liderii NATO, rămânem uniți pentru a gestiona eficient această criză și a proteja întreg teritoriul aliat”

Iohannis a subliniat și importanţa accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România.

„Ultimele evoluții afectează grav securitatea europeană, euroatlantică și globală, iar Rusia deține toată responsabilitatea pentru această situație și trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară.

Am reiterat importanța consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, și urgentarea creării Grupului de Luptă al NATO în România. Totodată, se impune întărirea securității cibernetice”, a adăugat Iohannis.

Președintele a condamnat intervenția militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, reafirmând sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politica externă şi de securitate.

„Vom continua să acordăm tot sprijinul nostru Ucrainei, inclusiv asistență umanitară.

Noi, liderii NATO, rămânem uniți pentru a gestiona eficient această criză și a proteja întreg teritoriul aliat, iar angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington este unul extrem de solid”, a încheiat președintele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...