Cu ce să ungi carnea de miel înainte de a o băga la cuptor? Așa procedează marii bucătari

Emanuela Pană 26.04.2024, 15:32
Cu ce să ungi carnea de miel înainte de a o băga la cuptor? Așa procedează marii bucătari

Când gătești carnea de miel pentru masa de Paște, fiecare detaliu este important pentru a-i scoate în evidență gustul și pentru a obține textura perfectă. Ungerea cărnii de miel înainte de coacere este o etapă cheie, care ajută la păstrarea suculenței și adaugă un plus de aromă preparatului final. Iată cu ce să ungi carnea de miel înainte de a o băga la cuptor.  

Cum alegi corect carnea de miel?

Contrar așteptărilor, preparatele pe bază de carne de miel sunt fragede și suculente, atunci când carnea este proaspătă și gătită adecvat. Iată cum să alegi corect carnea de miel și la ce trebuie să fii atent(ă) atunci când cumperi de la măcelărie: 

Culoare: Carnea proaspătă de miel are o nuanță de roz. De asemenea, este important ca aceasta să nu prezinte un aspect umed, ceea ce ar putea indica faptul că a fost congelată și decongelată de mai multe ori. Pielea de pe carcasă trebuie să fie albă, cu o ușoară tentă gălbuie și să nu fie lipicioasă. 

Miros: Deși mirosul specific de oaie este considerat respingător de multe persoane, acesta indică de fapt calitatea și prospețimea cărnii. 

Elasticitate, vârstă și greutate: Un miel tânăr nu ar trebui să depășească 10-14 kg după sacrificare. Vârsta ideală este de peste 2 luni, deoarece carnea de miel mai tânără poate conține toxine dăunătoare sănătății. 

Sursă testată și de încredere: Este esențial să cumperi carne de miel doar de la producători autorizați. Un miel întreg trebuie să fie ștampilat pentru atestarea sănătății acestuia în laborator, notează arctic.ro 

Citește și: Cum se marinează carnea de miel ca să iasă gustoasă și fragedă. Se va topi în gură

Cu ce să ungi carnea de miel înainte de a o băga la cuptor? 

Descoperă cele mai bune marinade și condimente pentru a pregăti carnea de miel, asigurându-i un gust aromat și o textură suculentă.

Cu ce sa ungi carnea de miel inainte de a o baga la cuptor
Cu ce sa ungi carnea de miel inainte de a o baga la cuptor

Ulei de măsline și ierburi aromatice 

Una dintre cele mai populare metode de a unge carnea de miel este utilizarea uleiului de măsline combinat cu diverse ierburi aromatice. Rozmarinul, oregano, cimbrul și busuiocul sunt alegeri excelente. Mărunțește ierburile proaspete și amestecă-le cu ulei de măsline, sare și piper, apoi masează generos carnea cu acest amestec. Acesta va ajuta la formarea unei cruste savuroase și va îmbogăți aroma naturală a cărnii. 

Marinadă de iaurt și usturoi 

Pentru a adăuga o notă de prospețime și pentru a obține un preparat fraged, o marinadă pe bază de iaurt este ideală. Amestecă iaurt natural cu usturoi pisat, puțină zeamă de lămâie, sare și piper. Iaurtul ajută la înmuierea fibrelor din carne, iar usturoiul și lămâia oferă un gust intens. Lasă carnea să se marineze în acest amestec cel puțin câteva ore înainte de coacere. 

Sos de vin și ierburi 

Un sos pe bază de vin poate adăuga nu doar aromă, ci și o textură minunată cărnii de miel. Amestecă vin roșu cu ierburi aromatice și puțin bulion de carne sau legume. Folosește acest lichid pentru a unge carnea înainte de coacere și pentru a o stropi periodic în timpul gătitului. Acesta va contribui la o carne moale și plină de savoare.  

Vezi și: Cu ce se mănâncă friptura de miel. Cele mai bune garnituri

La ce temperatură se face carnea de miel la cuptor? 

Pune tava cu carnea de miel asezonată în cuptorul preîncălzit la 230 de grade, timp de 30 de minute. După aceea, scade temperatura la 175 de grade și lasă carnea în cuptor încă 30-60 de minute. Poți folosi un termometru de bucătărie pentru a verifica temperatura internă a cărnii. 

Dacă îți place mielul ”în sânge”, carnea ar trebui să atingă o temperatură internă de 52 de grade. Va fi nevoie de aproximativ 15 minute pentru o jumătate de kilogram de miel. Pentru o friptură prăjită mediu, 55 de grade este temperatura ideală. Carnea trebuie să stea în cuptor 20 de minute. Pentru mielul bine făcut, 500 de grame de carne necesită 57 de grade și aproximativ 25 de minute la cuptor. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...