Criza din Ucraina. NATO, după ce a trimis răspunsul la cererile Rusiei: „Ne pregătim și pentru ce e mai rău”. Alianța a crescut nivelul de pregătire

Beatrice Dumitru 27.01.2022, 10:05
Criza din Ucraina. NATO, după ce a trimis răspunsul la cererile Rusiei: „Ne pregătim și pentru ce e mai rău”. Alianța a crescut nivelul de pregătire

Statele Unite au declarat că au stabilit o cale diplomatică pentru a răspunde cererilor ample ale Rusiei în Europa de Est, în timp ce Moscova a purtat discuții de securitate cu țările occidentale și și-a intensificat consolidarea militară în apropierea Ucrainei cu noi exerciții. În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că se așteaptă la ce este mai rău din partea Rusiei.

„Suntem într-un moment critic”

NATO a trimis răspunsul scris la cererile Rusiei, cu trei propuneri pe masă pentru a permite dezamorsarea crizei de la granița Ucrainei, considerată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, îngrijorătoare.

De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezența, sub pretextul unui exercițiu care ar putea fi folosit „pentru a pregăti un atac”, a mii de luptători ruși în Belarus, precum și desfășurarea „sistemelor de apărare S400, asistențe aeriene sau echipamente avansate”.

Suntem într-un moment critic”, a declarat el, denunțând încă o dată prezența a „peste 100.000 de soldați și a altora aflați pe drum”.

Criza din Ucraina. NATO, după ce a trimis răspunsul la cererile Rusiei: „Ne pregătim și pentru ce e mai rău”. Alinața a crescut nivelul de pregătire
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Statele Unite au estimat că un atac asupra Ucrainei va fi posibil în zilele următoare, dar o agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe grave, a spus secretarul general al Alianței, notează Le Figaro.

Cum vrea NATO să dezamorseze criza

Pentru dezamorsarea crizei, NATO a propus reluarea dialogului cu Rusia, folosind toate canalele militare pentru a reduce riscurile. Jens Stoltenberg a propus stabilirea unei „linii fierbinți civilă” pentru a reduce presiunea.

Dacă NATO încă întinde mâna către Moscova, nu se înclină asupra principiilor sale. Întrebarea este dacă există voință. Suntem pregătiți pentru un dialog serios, dar ne pregătim și pentru ce e mai rău”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Să punem lucrurile în scris este o modalitate bună de a ne asigura că suntem cât mai precisi, iar rușii ne înțeleg pozițiile, ideile, cât mai clar posibil. În acest moment, documentul este la ei și mingea este în terenul lor”, a declarat și secretarul de stat american, Antony Blinken.

Ce spune Rusia despre răspunsurile NATO

Dacă președintele Vladimir Putin este pregătit să accepte agenda Washingtonului și a aliaților săi va determina următoarea fază a crizei. Moscova a negat în repetate rânduri că vrea să invadeze Ucraina. 

Vom citi. Îl vom studia. Partenerii au studiat proiectul nostru timp de aproape o lună și jumătate”, a spus ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Grușko, citat de Reuters.

Anthony Blinken a vorbit cu ministrul chinez de Externe Wang Yi despre Ucraina, subliniind securitatea globală și riscurile economice care ar putea decurge din continuarea agresiunii ruse, a declarat Departamentul de Stat.

Jens Stoltenberg a precizat că NATO va consolidar capacităţile pe flancul estic, în ţările baltice sau în Marea Neagră și a mai spus că forțele aliate și-au crescut nivelul de pregătire. Forța de răspuns a NATO este formată din 5.000 de militari care pot fi dislocați „în câteva zile dacă este necesar”, printr-o decizie a consiliului Alianței. De la 1 ianuarie, această forță este comandată de Franța.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...