Rusia acuză că un obuz a căzut pe teritoriul ei și a distrus o casă. Evenimente de ultimă oră în estul Ucrainei

Ioana Bucur 19.02.2022, 21:20
Rusia acuză că un obuz a căzut pe teritoriul ei și a distrus o casă. Evenimente de ultimă oră în estul Ucrainei

Tensiunile cresc de la o oră la alta. Rusia acuză că un obuz a căzut pe teritoriul ei și a distrus o casă, anunțând și o anchetă de proporții, în timp ce autoritățile de la Kiev vobesc despre dezinformări și pretexte căutate de Moscova pentru o invazie a armatei ruse. Volodimir Zelenski a propus o întâlnire cu Vladimir Putin, în timp ce România, Franța, Austria și alte țări ale Uniunii Europene au trimis echipament medical de urgență în Ucraina.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina cresc de la o oră la alta

Sâmbătă dimineața, rușii anunțau că un obuz a distrus o casă din regiunea Rostov, la distanță foarte mică de granița cu Ucraina. Autoritățile de la Moscova au transmis că o anchetă va fi deschisă de urgență pentru a stabili ce s-a întâmplat, de fapt.

„Pe 19 februarie, persoane neidentificate de pe teritoriul Ucrainei, folosind un lansator de rachete, au bombardat zona de graniță a districtului Tarasovki din regiunea Rostov”, au transmis procurorii ruși, potrivit The Guardian.

Anunțul a fost primit cu îngijorare de Kiev, care vorbește despre dezinformare și intenția Rusiei de a găsi un pretext pentru o invazie pe teritoriul țării.

La Conferința de securitate de la Munchen, Volodimir Zelenski a anunțat că a inițiat consultări în cadrul Memorandumului de la Budapesta, precizând că, în cazul în care țara sa nu va fi ascultată, Ucraina ar putea pune sub semnul întrebării obligațiile țărilor garante, scrie kommersant.ru. Potrivit Memorandumul de la Budapesta, Kievul și-a recunoscut, printre altele, statutul de non-nuclear.

„Dacă consultările nu vor avea loc din nou sau dacă nu se vor lua decizii pe statul nostru în baza garanțiilor de securitate, Ucraina va avea tot dreptul să creadă că Memorandumul de la Budapesta nu funcționează și toate pachetele de decizii din 1994 sunt puse sub semnul întrebării”, a spus Volodimir Zelenski.

Solicitarea formulată marți de Kiev în contextul tensiunilor cu Rusia a primit un răspuns, sâmbătă, când Comisia Europeană a trimis echipament medical de urgență în Ucraina. Deocamdată, ajutoarele de urgenţă provin din Franţa, România, Slovenia, Irlanda şi Austria, a precizat Comisia.

Rusia acuză că un obuz a căzut pe teritoriul ei și a distrus o casă. Evenimente de ultimă oră în estul Ucrainei
Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei

Zelenski vrea o întâlnire cu Vladimir Putin

Doi militari ucraineni și-au pierdut viața sâmbătă și alți patru au fost răniți în regiunea Donbas.

„În urma bombardamentelor, doi militari ucraineni au suferit răni incompatibile cu viața din cauza unor schije. Patru militari au suferit răni de gravitate diferită și se află în unități medicale”, se menționează într-un raport al serviciului de presă al Ministerului Apărării de la Kiev.

Potrivit agenției ruse Tass, regiunea Rostov a primit cinci miliarde de ruble de la guvern pentru plata a câte 10.000 de ruble pentru fiecare refugiat din Republicile Populare Donețk și Luhansk.

„Ieri, regiunea Rostov a primit 5 miliarde de ruble de la guvern pentru a plăti câte 10.000 de ruble fiecărui refugiat. În prezent, am început deja să plătim aceste fonduri. Ne vom organiza pentru ca oamenii care ajung în viitorul apropiat să primească acești bani”, a declarat șeful interimar al Ministerului Situațiilor de Urgență al Rusiei, Alexander Chupriyan.

Tot sâmbătă, președintele Ucrainei a propus o întâlnire cu Vladimir Putin: „Nu știu ce vrea președintele rus, de aceea sugerez să ne întâlnim”. Zelenski a cerut și un „calendar clar și realizabil” pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...