Klaus Iohannis: Sprijin deplin al României pentru Republica Moldova în acest context dramatic

Ana Anitoiu 25.02.2022, 13:20
Klaus Iohannis: Sprijin deplin al României pentru Republica Moldova în acest context dramatic

Klaus Iohannis i-a reconfirmat președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, că România sprijină deplin această țară, în contextul tensiunilor apărute după ce Rusia a atacat Ucraina. Cei doi șefi de stat au avut o convorbire telefonică vineri dimineață.

Klaus Iohannis a asigurat Republica Moldova de sprijinul României

Președintele Klaus Iohannis a scris pe rețeaua socială Twitter despre discuția telefonică pe care a avut-o, vineri dimineață, cu Maia Sandu.

„I-am reconfirmat şi în această dimineaţă preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în discuţia telefonică avută, sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi în acest context dramatic în care se află regiunea noastră. Ne coordonăm îndeaproape pentru a gestiona această situaţie”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, vineri, pe Twitter.

Anterior, Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles. Președintele a pledat pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state ce resimt deja presiunea din partea Moscovei. El a vorbit despre importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor.

De asemenea, Klaus Iohannis a sprijinit adoptarea unui pachet de sancțiuni dure, dar și pregătirea unor sancțiuni individuale și economice suplimentare îndreptate către Belarus.

Klaus Iohannis: Sprijin deplin al Romaniei pentru Republica Moldova
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Ce decizie a luat Republica Moldova

La scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina, joi, Republica Moldova și-a închis spațiul aerian, la recomandarea pe care a primit-o de la Consiliul Suprem de Securitate, astfel încât să nu fie puse în pericol zborurile civile. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a declarat că toate cursele vor fi redirecționate spre alte aeroporturi.

Tot joi, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a hotărât să ceară aprobarea Parlamentului pentru declararea stării de urgență. Ea le-a transmis cetățenilor moldoveni aflați în Ucraina afectată de război să se întoarcă în țară și a precizat că toate instituțiile statului sunt în stare de alertă.

„Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău.

Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de trafic. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”, a mai spus Maia Sandu.

Cei mai mulți dintre primii refugiați care au ajuns în Republica Moldova au spus că au venit la rude, că se pot caza pe cont propriu sau că vor pleca spre țări ale Uniunii Europene, conform ministrului de Interne moldovean, Ana Revenco.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...