Iohannis condamnă protestele şi roagă românii să se vaccineze. „Virusul nu dispare prin violență și manifestări extremiste”

Ioana Bucur 01.04.2021, 14:04

Klaus Iohannis condamnă protestele și roagă românii să se vaccineze. Într-un „moment de bilanț, de rememorare a istoriei”, președintele a ținut să sublinieze că virusul care ne-a afectat dramatic existența în ultimul an nu dispare prin violență și manifestări extremiste.

Iohannis condamnă protestele şi roagă românii să se vaccineze

Prezent la celebrarea a o sută de ani de activitate a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, Klaus Iohannis a subliniat că instituția, care a intrat în circuitul mondial al marilor centre de cercetare, a jucat, joacă și va juca un rol fundamental, în special în contextul pandemiei.

„Aniversarea de astăzi are loc în circumstanţe excepţionale, în care întreaga omenire se confruntă cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2. Acest context global complicat este exemplul cel mai elocvent în ceea ce priveşte importanţa strategică a activităţii dumneavoastră în demersurile de răspuns la ameninţări sanitare, precum noul coronavirus. Rolul Institutului „Cantacuzino” este, în această perioadă, unul fundamental şi sunt impresionat de eforturile extraordinare, de dăruirea pe care atât echipa managerială, cât şi personalul de aici le manifestă în aceste luni grele ale pandemiei şi în susţinerea campaniei de vaccinare. Astăzi putem privi cu optimism către normalitate datorită eforturilor extraordinare ale cercetării medicale. Trebuie să le fim recunoscători celor care îşi dedică viaţa acestui domeniu şi îşi pun întreaga experienţă şi cunoaştere în dezvoltarea de vaccinuri şi tratamente pentru salvarea vieţii oamenilor”, a completat şeful statului.

În timpul discursului său, Klaus Iohannis a explicat că unica soluție pentru oprirea pandemiei și revenirea la ceea ce știam a fi normalitate este deja în mâinile noastre: vaccinarea. Mai mult, Iohannis condamnă protestele anti-restricții organizate în ultimele zile în cele mai mari orașe din țară, susținând că virusul nu poate fi stopat prin violență sau manifestări extremiste.

„Avem, iată, la îndemână soluţia care ne va permite să stopăm pandemia şi să ne recăpătăm normalitatea care ne lipseşte atât de mult. Se numeşte vaccin! Virusul care ne-a afectat dramatic existenţa în ultimul an nu dispare prin violenţă şi manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente. În perioada imediat următoare vom primi un număr semnificativ de doze şi astfel campania de vaccinare poate fi accelerată. Mulţi dintre noi au pierdut pe cineva drag, alţii au suferit profund în urma infectării cu acest virus. Costurile sociale şi economice au fost şi continuă să fie uriaşe. Putem însă să punem capăt acestei pandemii şi îi îndemn pe români să aibă încredere în beneficiile imunizării şi să meargă în număr cât mai mare la centrele de vaccinare”, a mai afirmat Iohannis.

Iohannis condamnă protestele şi roagă românii să se vaccineze
Klaus Iohannis, la celebrarea a 100 de ani de existență a Institutului „Cantacuzino”. Inquam Photos / George Călin

Institutul „Cantacuzino” a fost fondat la 1 aprilie 1921

Un Înalt Decret emis de Regele Ferdinand I, la 1 aprilie 1921, marca deschiderea unui centru de cercetare ce a scris istorie în România: Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Aici, în cei o sută de ani de activitate, au fost făcute cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, au fost produse vaccinuri şi seruri terapeutice. Lăsat aproape în paragină, a trecut de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, în anul 2017.

„În semn de recunoaștere a valorii colectivului dumneavoastră de specialiști de elită ai medicinei românești și a contribuției Institutului „Cantacuzino” la dezvoltarea cercetării științifice medicale, astăzi, la aniversarea a 100 de ani de la înființare, am decorat această prestigioasă instituție cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer”, a spus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...